skandalozna povlastica

Odluka o 'bijelom kruhu' 10. studenog?

Gospodarstvo / Flash | 09. 11. 2015. u 08:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U tijelima i organima Bosne i Hercegovine trenutno se "provlače" dva zakona o plaćama i naknadama, gotovo identična po formi, ali suštinski različita u nekim od ključnih odredaba, kao što je pitanje reguliranja "bijelog kruha" za dužnosnike koji su okončali mandat, pišu Nezavisne.

Naime, bog ogromnog pritiska javnosti i očekivanja međunarodne zajednice da se enormna javna potrošnja smanji i stavi pod kontrolu, u ovom trenutku vodi se svojevrsna utrka između izvršne i zakonodavne vlasti u vezi s uređenjem oblasti koja tretira isplate plaća i naknada u institucijama BiH.

Podsjećamo, zakon kojim bi se ukinula ova skandalozna povlastica, predlagača Damira Arnauta (zastupnika SBB-a), već je prošao u Zasupničkom domu, no u Domu naroda stoji već oko pola godine.

U međuvremenu, Ministarstvo financija BiH je kreiralo vlastiti prijedlog zakona, po kojem bi dužnosnici i funkcionari pravo na ovu privilegiju imali šest, a ne 12 mjeseci, kao dosad. Nadalje, ovaj zakon tretira i mijenjanje naknada za rad u upravnim i nadzornim odborima, ali i dodataka na platu pripadnicima policijskih agencija u BiH.

Nacrt ovog zakona stavljen je na dnevni red posljednje sjednice Vijeća ministara, no o njemu se nisu izjašnjavali "dok se ministri ne upoznaju s njim" i Ministarstvu financija eventualno pošalju svoje primjedbe.

U međuvremenu, iz Doma naroda dolaze najave da bi "njihov" zakon, "Arnautov zakon", konačno mogao biti usvojen na sjednici 10. studenog.

"Zakon je prošao naše Povjerenstvo za financije i proračun i bit će na dnevnom redu sjednice Doma naroda u utorak", potvrdila je Ljilja Zovko (HDZ), zastupnica u Domu naroda i predsjedavajuća ove komisije.

Osvrnuvši se na zakon Ministarstva financija, kaže kako joj je drago da se Vijeće ministara nije izjašnjavalo "jer je ostavljena mogućnost za doradu", a očekivanja od ovog zakona su velika, jer javnu potrošnju moraju skresati i staviti pod kontrolu.

Dragutin Rodić, zastupnik Srba u Domu naroda, ističe da se i u prethodnom mandatu zalagao za sistemsko uređenje ovog zakona i oblasti. Sifet Podžić (DF), zastupik Kluba Bošnjaka u Domu naroda, nema dileme da privilegiju "bijelog kruha" treba ukinuti.

Kopirati
Drag cursor here to close