Sastanak u Sarajevu

Ograničene isporuke plina: Gazprom ne poštuje ugovor sa Energoinvestom

Gospodarstvo / Flash | 29. 12. 2014. u 16:04 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava ''BH-Gas'', koju čine direktor Mirza Sendijarević i izvršni direktor Haris Hrnjičić, održala je danas sastanak s direktoricom poduzeća ''Sarajevogas'' Nihadom Glamoč, direktorom poduzeća ''Toplane-Sarajevo'' Admirom Džuburom, pomoćnikom direktora Energoinvesta za oblast trgovina i usluga Mehmedom Koldžom, te ministrom prostornog uređenja i zaštite okoliša sarajevske županije Zlatkom Petrovićem.

Povod ovog sastanka je ograničena isporuka plina iz Ruske Federacije, a koja nije u skladu s Ugovorom o isporuci gasa između Energoinvesta d.d. Sarajevo i Gazprom Exporta.

Iako se ''BH-Gas'' ranije u više navrata obraćao Energoinvestu s informacijom o ograničenom isporukom plina od Gazprom Exporta i inzistirao da se maksimalne dnevne količine isporučenog plina usklade s ovim Ugovorom, službenog odgovora još uvijek nema.

Na današnjem sastanku dogovorena je maksimalna količina plina koju ''BH-Gas'' može isporučivati ''Sarajevogasu'' u razdoblju najnižih tempeatura, te će na osnovu tih isporuka ''Sarajevogas'' i ''Toplane-Sarajevo'' dalje opskrbljivati svoje potrošače.

''BH-Gas'' u međuvremenu pokušava kupiti dodatne količine plina, ali svi potencijalni dobavljači inzistiraju na avansnim uplatama.

Poduzeće ''Sarajevogas'' duguje ''BH-Gasu'' trenutno 42,5 milijuna KM, priopćeno je iz BH-Gasa.

Kopirati
Drag cursor here to close