'Nezavisna' grupacija

Osniva se nova bonitetna agencija "Universal Credit Rating Group"

Gospodarstvo / Flash | 23. 10. 2012. u 11:59 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineska bonitetna agencija Dagong priopćila je kako će sa američkim i ruskim partnerima osnovati novu "nezavisnu" grupaciju.

Nova agencija bit će konkurent američkim agencijama za koje tvrdi da su se "pokazale neadekvatnim".

Kineska firma pokrenuti će zajednički poduhvat sa agencijom "Egan-Jones Ratings Co" iz Pensilvanije i ruskom agencijom "RusRating JSC", prenijela je agencija AFP.

Zajednička kompanija, pod nazivom "Universal Credit Rating Group" bavit će se ocjenom globalnih rejtinga "kao potpuno nezavisna rejting agencija", navodi "Dagong".

"Postojeći sustav za ocjenjivanje međunarodnih kreditnih rejtinga pokazao se neadekvatnim da ispuni zadatak pružanja odgovornih i pouzdanih ocjena", navodi kineska agencija, dodajući da je potrebna nova institucija da "ublaži ekonomske rizike u razvoju ljudske civilizacije".

Tri partnera "ne zastupaju interese neke određene države ili grupacije", a "Universal Credit Rating Group" "pružati će globalnim tržištima kapitala nepristrane informacije o kreditnim statusima", dodaje "Dagong", prenosi B92.

Američke agencije "Fitch", "Standard Poor's" i "Moody's" na udaru su kritika jer su propustile da upozore na neminovnu globalnu financijsku krizu 2008.

Mnoge kompanije povezane sa američkim tržištem nekretnina, gdje je kriza buknula, su od danih agencija do posljednjeg trenutka dobivale vrhunske kreditne ocjene.

Kopirati
Drag cursor here to close