Može digitalizirati 50.000 dokumenata u danu

VIDEO | Otvoren suvremeni centar za digitalizaciju Arhiva FBiH

Centar za digitalizaciju Arhiva Federacije BiH bit će najsuvremeniji centar u Bosni i Hercegovini, ali i regiji, u kojem će se u jednom danu moći digitalizirati više od 50.000 dokumenata.
Gospodarstvo / Flash | 14. 08. 2024. u 13:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za digitalizaciju Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine u srijedu je svečano otvoren u zgradi Vlade Federacije BiH, čije je financiranje osigurala Turska agencija za suradnju i koordinaciju (TIKA) u suradnji s Cloud IT d.o.o. Sarajevo u vrijednosti oko 250.000 KM.

Centar za digitalizaciju Arhiva Federacije BiH bit će najsuvremeniji centar u Bosni i Hercegovini, ali i regiji, u kojem će se u jednom danu moći digitalizirati više od 50.000 dokumenata.

Na raspolaganju istraživačima, studentima i građanima

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je na otvaranju istaknuo važnost za svaku državu i njene građane da povijest imaju pohranjenu u sigurnoj formi.

"Svjedoci smo dana kada je gorjela Vijećnica, kada su je granatirali agresori i kada su paleći nju, zapalili i dio svoje povijesti. Ako ikada dođemo u situaciju da neki plamen pokuša izbrisati dio povijesti, to se neće dogoditi", kazao je premijer te dodao da će sva arhivska građa biti na raspolaganju istraživačima, studentima, ali i građanima koji žele da istraže povijest svoje zemlje.

Foto: Amer Kajmović / Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić

Predsjednik TIKA-e Serkan Kayalar izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva otvorenju Centar za digitalizaciju FBiH u "bratskoj zemlji BiH".

"Suradnja arhivskih uprava Turske i BiH se nastavlja već dugi niz godina i o tome svjedoči postojanje velikog broja vrijednih materijala kao što su službeni dokumenti, prepiske i fotografije vezane za BiH u osmanskom periodu", istaknuo je.

Kayalar je kazao da je TIKA realizirala različite projekte kako bi te materijale prebacili u digitalno okruženje i sačuvali te kako bi ih učinili dostupnim istraživačima.

"Centar će imati veliki značaj za federalne institucije koji će imati pristup svim digitalnim dokumentima", zaključio je.

Digitalna transformacija 

Direktor Arhiva Federacije BiH Hajrudin Ćuprija kazao je da su digitalna transformacija i digitalizacija javne uprave termini koji se u posljednje vrijeme često čuju u javnosti te da nužnost tog procesa nedvosmisleno postoji u BiH kao jednog od uvjeta pristupanja Europskoj uniji.

Tvrdi da je Arhiv Federacije BiH, kao značaj faktor na polju digitalne transformacije, analizirajući dobre prakse u većini zemalja EU, pokrenuo niz aktivnosti kako bi na vrijeme prilagodio poslovanje novim trendovima i potrebama informacijskog društva.

"Arhiv FBiH je kao jedan od glavnih ciljeva u 2024. godini definirao hitnu harmonizaciju zakonske regulative u skladu s nadležnostima iz oblasti arhiviranja s ciljem da proširi svoje djelovanje na oblasti digitalnog arhiviranja i tako stvori pretpostavke za upotrebu elektronskog dokumenta u skladu s važećom regulativom", kazao je.

Video: U Vladi FBiH otvoren novi savremeni Centar za digitalizaciju Arhiva Federacije BiH

Posjetio je da su također započeli proces uvođenja digitalnih servisa komunikacije korisnicima i registraturama te tako postali prva institucija u BiH koja će svojim korisnicima ponuditi digitalna rješenja.

"Otvorenjem Centra za digitalizaciju, osigurani su preduvjeti za digitalizaciju u Arhivu Federacije BiH koja su svojoj nadležnosti ima ček 620 organa uprave, službi za upravu i pravnih subjekata. Stvoreni su preduvjeti da spremni dočekamo digitalizaciju javne uprave", kazao je.

Čuvanje sjećanja 

Centar, dodao je, ima kapacitet da u jednom danu, digitalizira 50.000 dokumenata, odnosno da u jednom danu digitalizira svu arhivsku građu jednog ministarstva koju je to ministarstvo stvaralo 30 godina.

Na kraju je izrazio zadovoljstvo zbog spremnosti TIKA-e da podrži opremanje nove zgrade Arhiva FBiH.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković naglasio je važnost digitalizacije u procesu pristupanja Europskoj uniji te dodao da je digitalna transformacija posebno poglavlje pregovora kojima se daje poseban značaj.

"Posebno bih ukazao dobrodošlicu prijateljima iz Turske koji su važna partnerska i bratska zemlja s kojima imamo odlične bilateralne odnose i prostora za unapređenje projekata. Naša ekonomska suradnja je u zadnjoj godini bila značajno veća nego prethodnih godina. Potencijala ima dosta", kazao je.

Foto: Amer Kajmović / Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković 

Posebno mjesto u odnosima dviju država, dodao je Konaković, ima TIKA, koja je pomogla realizaciji i financiranju više od 1.000 projekta, što je dokaz zainteresiranosti Turske da pomogne BiH, posebno u segmentu očuvanja kulturno-povijesnog nasljeđa.

Veleposlanik Turske u BiH Sadik Babur Girgin kazao je da nema potrebe objašnjavati koliko su dobre uspostavljene veze između BiH i Turske jer je to svima poznato.

Također je izrazio značaj i važnost otvorenja Centra, ističući da to znači čuvanje sjećanja naroda.

"Opremom koju smo osigurali će se veoma lako realizirati proces digitalizacije i čuvanje tih dokumenata će biti sigurno. TIKA je do sada u BiH realizirala oko 1.100 projekata i nastavit će da pomaže", kazao je.

Odmah nakon otvaranja Centra pristupit će se digitalizaciji trajne arhivske građe Vlade Federacije BiH, organa uprave i službi za upravu koje su u nadležnosti Arhiva Federacije BiH.

Također, ovaj Centar je važan kao preduvjet digitalnoj transformaciji javne uprave u Federaciji BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close