Udruga Pramenka

Otvorena izložba autohtonih ovčjih sireva

Gospodarstvo / Flash | 19. 10. 2012. u 10:16 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Donko Jović otvorio je danas u Mostaru 9. ocjenjivačku izložbu autohtonih ovčjih sireva, koju organizira Udruga proizvođača i prerađivača autohtonih ovčjih sireva i mesa "Pramenka".

Obraćajući se nazočnima ministar Jović kazao je kako nema napretka u poljoprivredi bez kontinuirane suradnje između Ministarstva, fakulteta, udruženja, zadruga i onih koji se bave poljoprivredom.

"Ministarstvo ima kvalitetnu suradnju s Agronomskim i prehrambeno tehnološkim fakultetom, pa smo pronašli mogućnost da pomognemo održavanje ove manifestacije. Ovo je prilika da svim članovima udruge 'Pramenka' koji danas izlažu svoje proizvode čestitam i poželim još bolje rezultate u njihovom radu", kazao je ministar Jović prilikom otvaranja izložbe.

U izjavi za mediji predsjednik Udruge "Pramenka" Vinko Batinić kazao je kako je današnja izložba prilika da svi proizvođači izlože svoje proizvode i pobliže upoznaju posjetitelje s njima.

Po njegovim riječima današnja manifestacija okupila je više od 30 izlagača livanjskog, vlašićkog i hercegovačkog ovčjeg sira, a za razliku od prethodnih godina, ove godine izvršena je mikrobiološka analiza sireva i kada se usporede s onima na prvoj izložbi može se kazati kako su proizvođači zadovoljili standarde, te da su i proizvodnja sira i njihova kvaliteta na visokoj razini.

Batinić je dodao kako su senzorna svojstva sira ocijenili domaći stručnjaci po metodi IDF 99C:1997, što je referentna metoda prema Zakonu o mlijeku i mliječnim proizvodima Europske unije.

Govoreći o tome kakve standarde i uvijete treba zadovoljavati jedan sir da bi bio izložen na današnjoj manifestaciji, Batinić je kazao kako je higijenska ispravnost sira normativ koji svaki sir mora ispunjavati.

Tijekom izložbe najuspješnijim proizvođačima dodijeljene su plakete i priznanja.

Izložbu su podržali, USAID/Sida Farma projekt, Ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva HNŽ-a, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Agronomski i prehrambeno tehnološki fakultet Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close