za vrhunske konzultante

Otvoreno prvo specijalizirano hrvatsko učilište za EU fondove

Gospodarstvo / Flash | 05. 05. 2015. u 12:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učilište EU projekti, prvo specijalizirano hrvatsko učilište za EU fondove koje bi trebalo obrazovati vrhunske EU konzultante, svečano je u utorak otvoreno u zagrebačkom Almeria centru.

"U Hrvatskoj trenutno nedostaje 500-tinjak stručnjaka za EU fondove, i u javnom i u privatnom sektoru, a vodilja pri osnivanju Učilišta bila je podizanje kvalitete domaćih obrazovnih programa o EU fondovima", rekla je vlasnica i osnivačica te obrazovne institucije Ariana Vela.

S njom se složio i predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Daniel Mondekar, koji je uvjeren kako takvi programi podižu zapošljivost. "Hrvatska ima oko tisuću ljudi koji rade ovaj posao u javnom sektoru, no to nije dovoljno i stoga je važno da ovakvi projekti zažive", kazao je Mondekar.

Hrvatskoj se, kako je rečeno, po ulasku u EU otvorio pristup fondovima s 12 puta više sredstava od dostupnih u predpristupnom programu IPA, no taj rast sredstava nije pratio rast broja obrazovanih konzultanata. Inzistirat će se, kazala je Vela, na programima s puno prakse i pripreme konkretnih projekata na kojima će polaznicima predavati isključivo aktivni i iskusni konzultanti. Najavila je i stipendijski program namijenjen nezaposlenim visokoobrazovanim mladim osobama.

Učilište će dva puta godišnje, prilikom upisa novih polaznika, odobriti po jednu stipendiju za svaki obrazovni program Učilišta, koja će mladim nezaposlenim visokoobrazovanim osobama omogućiti potpuno besplatno pohađanje programa te im na taj im način osigurati bolji položaj na tržištu rada, pojasnila je Vela.

Kopirati
Drag cursor here to close