Vijeće ministara

Plaće u institucijama BiH: Visina osnovnice 475,69 KM, regres 300 KM

Gospodarstvo / Flash | 18. 08. 2016. u 15:59 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH donijelo je odluke o visini osnovice za obračun plaće zaposlenim u institucijama BiH i o visini regresa za godišnji odmor u institucijama BiH za 2017. godinu.

Visina osnovnice za obračun plaća utvrđena je u iznosu 475,69 KM, a regres u iznosu 300 KM, što znači da ostaju na razini iz 2016. godine, u skladu s Politikom Vijeća ministara BiH o ograničavanju javne potrošnje na plaće i naknade zaposlenih u institucijama BiH.

Informacija o bolesti kvrgava koža

Vijeće ministara BiH usvojilo je Dopunu informacije Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o pojavi bolesti kvrgava koža u regiji, te je zadužilo Ured za veterinarstvo BiH da o najnovijoj situaciji u vezi sa širenjem te bolesti obavijesti nadležna entitetska i županijska tijela, Graničnu policiju BiH, Upravu za neizravno oporezivanje BiH i sve druge relevantne institucije u državi.

Zadužen je Ured za veterinarstvo da sa švedskom razvojnom agencijom SIDA potpiše sporazum o nabavci cjepiva za eventualne potrebe hitnog cijepljenja životinja.

Po prijemu informacije (21.srpnja ove godine) da je na području općine Plav u Crnoj Gori potvrđena bolest kvrgave kože Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dopunilo je putem Ureda za veterinarstvo BiH Uputstvo o zabrani uvoza određenih pošiljki u BiH radi sprječavanja unošenja bolesti kvrgave kože.

Trenutno se zabrana uvoza odnosi na područja Srbije, Crne Gore, Bugarske, Albanije, Makedonije, Turske, Kazahstana, Rusije, Armenije i Izraela.

Ured za veterinarstvo je o širenju bolesti obavijestio nadležna tijela entiteta i veterinarsku inspekciju, a pripremljen je i dopis za farmere i informativni letak o potrebi provođenja pojačanih biosigurnosnih mjera na farmama koji je upućen nadležnim organima i objavljen na web stranici Ureda.

S ciljem pojačane pripravnosti u slučaju pojave bolesti, Ministarstvo je u kolovozu ove godine putem Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) osiguralo trening u Beču za predstavnike dviju laboratorija, a krajem srpnja su dopremljeni materijali za provođenje dijagnostike bolesti.

Budući da je bolest kvrgave kože egotična bolest s bivše liste A Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) u slučaju njenog utvrđivanja pokreću se procedure iz kriznog plana koji predviđa formiranje zajedničkog centra za kontrolu bolesti.

Generalno tajništvo Vijeća ministara BiH zaduženo je da od Granične policije i Uprave za neizravno oporezivanje zatraži informaciju o poduzetim mjerama iz njihove nadležnosti odnosno o realizaciji zaključaka Vijeća ministara sa 62. sjednice na kojoj je prvobitno razmatrana ta problematika.

Suradnja svih nivoa vlasti u BiH u oblasti sigurnosti hrane

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o stanju u oblasti sigurnosti hrane u BiH za 2015. godinu. Agencija za sigurnost hrane BiH će i u 2016. godini nastaviti surađivati s nadležnim organima BiH, Federacije BiH, Republike Srpske, Brčko Distrikta BiH i županija te laboratorijima za kontrolu hrane u BiH iz oblasti javnog zdravstva, veterinarstva, poljoprivrede i privatnog sektora u vezi s prikupljanjem i obradom podataka o laboratorijskim analizama hrane u BiH, epidemioloških podataka o oboljenjima čiji je put prijenosa hrana, te podataka o prijavljenim slučajevima zoonoza.

Nadležni inspekcijski organi BiH, Federacije BiH, Republike Srpske, Brčko Distrikta BiH i kantona će prilikom izrade kontrolnih planova i planiranja službenih kontrola koristiti podatke dostavljene u Izvještaju o rezultatima laboratorijskih analiza hrane, oboljenjima čiji je put prijenosa hrana i zoonozama u BiH za period 01.01.-31.12.2015. godine, da bi bili zasnovani na procjeni rizika.

Kopirati
Drag cursor here to close