Ni traga projektu

Podveležje čeka vjetroelektrane, Mostar prijeti

Gospodarstvo / Flash | 29. 12. 2014. u 08:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naselja pod obroncima planine Velež, jugoistočno od Mostara, svakodnevno napušta lokalno stanovništvo, objavila je Federalna televizija navodeći kako bez mogućnosti zaposlenja, mladi odlaze u potrazi za boljim životom.

Podveležje je nekada imalo više od 3.200 stanovnika. Danas ih ima oko 1.000, a taj broj se iz dana u dan smanjuje zbog nezaposlenosti i nedostatka prilika za mlade. Školu u mjestu pohađa tek 36 učenika, dok ih je prije rata bilo pet stotina.

Kako je kazao Faruk Gosto, direktor Osnovne škole Maksumić, ove godine se u osnovnu školu upisalo samo dvoje djece.

Suočeni s nedostatkom posla, mladi su odlučili zaživjeti seoski turizam na platou Podveležja, pa tako prikupljaju sredstva kako bi pokrenuli turističku agenciju koja bi turiste upoznala sa prednostima ove sredine, a osim planinarenja, seoski turizam bi se zasnivao i na zdravoj hrani. Mještani tog, tradicionalno stočarskog kraja, ponosni su na svoje proizvode.

Nadu za oporavak sredine mještani vide i u dugo najavljivanom projektu vjetroelektrana na Podveležju. Projekt se čeka godinama i strpljenje mještana, ali i gradskih vlasti je pri kraju, navodi Federalna televizija.

"Ukoliko u seljećih šest mjeseci ne bude taj projekt pokrenut, mi ćemo ukinuti suglasnost Grada Mostara za koncesiju", poručio je Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara.

S druge strane, iz Elektroprivrede BiH poručuju kako će upravo toliko će i trebati za prve radove na terenu.

Kako je Federalnoj televiziji rekao Amil Kamenica, izvršni direktor za kapitalne investicije EPBiH, "prvo ceste, sredinom godine, trafostanica odmah iza toga, a sami vjetroagregati krajem slijedeće godine ili početkom 2016. godine".

Kopirati
Drag cursor here to close