kraj stočarsva u FBiH

Poljoprivrednici najavljuju prosvede: Tajkuni iz Hercegovine dobivaju poticaje

Gospodarstvo / Flash | 10. 09. 2015. u 10:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uzgajači su primorani uskoro izaći na prosvjede jer ih se institucionalno uništava, rekao je predsjednik Udruženja uzgajivača ovaca i koza "Tor" Dževad Kovač.

Istakao je da je on voditelj projekta izgradnje tisuću farmi koza i ovaca turske firme Milksa, ali da će taj projekt zbog slabe institucionalne podrške najvjerojatnije biti ugašen te da neće biti zapošljavanja koje je njime predviđeno, piše Fena.

Kovač je rekao da ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić očito nije prepoznao značaj stočarstva kao kičmu poljoprivredne proizvodnje, što je vidljivo iz programa poticaja za 2015.

Dodao je da su uzgajivači primorani početi klati svoja stada, te da mu se čini da je došao kraj za stočarstvo u Federaciji BiH.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Muslimović kazao je da je Vlada FBiH trebala planirati sredstva za dugove po osnovu neisplaćenih poticaja iz 2012., 2013. i 2014. u rebalansu proračuna od čega još nema ništa, te da ih šokira što inspekcija "maltretira" poljoprivrednike.

Tvrdi da od 50.000 poljoprivrednika postoji svega nekoliko pojedinaca koji su zloupotrijebili poticaje i koji treba da snose posljedice, a ne svi poljoprivrednici.

Muslimović je pozvao sve poljoprivrednike da 15. rujna mehanizacijom i sa stokom dođu na proteste pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu da bi ostvarili svoja prava, javlja Fena.

Sead Jeleč iz Udruženja poljoprivrednika Županije Sarajevo naglasio je da najveći problem u podjeli poticaja predstavlja kriminal, odnosno dijeljenje najvećeg dijela poticaja nekolicini tajkuna a posebno onim iz zapadne Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close