Sastanak u Orašju

Posavskoj županiji pola milijuna KM za izgradnju kuća

Gospodarstvo / Flash | 04. 11. 2014. u 18:48 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriju FBiH Jasmin Jaganjac je u Orašju razgovarao s premijerom Vlade Posavske županije Marijanom Oršolićem i načelnikom općine Orašje Đurom Topićem o inicijativi za rekonstrukciju nasipa uz rijeke Savu i Bosnu, te pomoći Fonda u iznosu od po 500.000 KM za izgradnju novih kuća umjesto potpuno uništenih u proteklim poplavama u Posavskoj, Tuzlanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji.

Vlada Federacije BiH je usvojila inicijativu o rekonstrukciji nasipa uz rijeke Savu i Bosnu, te je u proceduri službeno pismo Europskoj komisiji kako bi bila osigurana sredstva za ovu namjenu.

"Do sada su uklanjane posljedice katastrofalnih poplava i to će još trajati, a vrijeme je da se krene u otklanjanje uzroka, odnosno pojačavanje nasipa. Za rekonstrukciju treba najmanje 25 milijuna KM. U koordinaciji smo sa Agencijom za vodno područje sliva rijeke Save koji sugeriraju povećanje iznosa za oko sedam milijuna maraka, što je ukupno 32 milijuna KM. Naime, potrebno je sanirati i odvodne kanale, te crpne stanice", rekao je Jaganjac.

Jedna od tema je bila i do sada urađeno na saniranju kuća temeljem inicijative od 15.10. i sastanka održanog u Zenici sa tri predsjednika županijskih vlada (Posavske, Tuzlanske i Zeničko-dobojske županije). Tada je dogovoreno, a Upravni odbor Fonda prihvatio, da se ovim županijama dodijeli po 500.000 KM, isključivo za izgradnju uništenih kuća koje nije moguće sanirati.

Jaganjac je izvijestio premijera Oršolića kako će do srijede biti doznačen predviđeni iznos. Direktor Fonda je naglasio da 24. studenog ide u Brisel gdje će biti održan sastanak s predstavnicima donatora. Tamo će biti razmotren projekt saniranja nasipa uz rijeke Savu i Bosnu pa su očekivanja da će on biti i prepoznat kao prioritet.

"Što se obnove nakon poplava tiče, činimo sve u ograničenim proračunskim mogućnostima, te smatram da će obnova trajati bar još dvije ili tri godine. Razgovarali smo i o ostalim aktualnim temama vezanim za sanaciju riječnih nasipa, te kako riješiti ovaj gorući životni problem Posavaca", rekao je predsjednik Vlade Posavske županije Oršolić, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close