Zakon kaže ...

Potrošači u BiH imaju pravo na popravak proizvoda, zamjenu ili povrat novca

Gospodarstvo / Flash | 01. 11. 2012. u 11:56 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni i entitetski zakoni o zaštiti potrošača imaju jasne i nedvosmislene odredbe po kojima u slučaju da potrošač dobije neispravan proizvod po njegovom izboru, trgovac mu mora popraviti taj proizvod ukoliko je moguće, dati mu zamjenski proizvod ili mu pak vratiti novac, odnosno nadoknaditi štetu.

Nažalost, dugi niz godina potrošači nisu znali svoja prava, a trgovci su to svojski koristili i nisu poštivali zakonske odredbe.

''Zakon je jako precizan u tom dijelu i tu nema nikakvih dvosmislenosti i nedoumica. Ipak, u praksi se trgovci teško odlučuju za zamjene proizvoda, a pogotovo povrat novca, tako da je najčešća opcija popravak neispravnog proizvoda'', kazao je za Dnevni list Dragovan Petrović, tajnik Pokreta potrošača RS-a.

Prema njegovim riječima, trgovci pristaju i na povrat novca ukoliko su u pitanju manji iznosi, ali kod većih iznosa sve to se izbjegava uraditi. On kategorički poručuje kako i dobar dio trgovaca ne poznaje dovoljno dobro zakonske odredbe, ali imajući u vidu da potrošači sve više i više traže svoja prava, i oni sve više obraćaju pozornost na zakon.

Petrović kaže kako zakon zaživljava dosta teško, ali ipak polako to ide naprijed. On je posebno pohvalio inspekcijska tijela u RS-u, naglasivši kako s njima imaju izvanrednu suradnju te kako inspekcija izlazi na teren na svaki njihov zahtjev i na taj način štiti potrošače.

Mesud Lakota, direktor Potrošačke zadruge “EUROBiH”, također je potvrdio za Dnevni list kako zakon prepoznaje povrat novca ili nadoknadu štete u slučaju neispravnosti proizvoda. On navodi kao primjer tehničku robu, gdje, po zakonu, trgovac u prvom redu u slučaju neispravnosti proizvoda treba pokušati otkloniti kvar.

Ukoliko je to, pak, nemoguće, tada je trgovac dužan zamijeniti proizvod istovjetnim ili sličnim proizvodom, ukoliko kupac na to pristaje. Tek kada se iscrpe sve navedene mogućnosti, tek tada je trgovac dužan potrošačima vratiti novac.

Kopirati
Drag cursor here to close