Vidljivost žena u društvu

Predstavljena lista bh. stručnjakinja i poduzetnica

Gospodarstvo / Flash | 11. 03. 2015. u 13:20 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje "BH novinari" predstavili su danas u Sarajevu listu bh. stručnjakinja i poduzetnica koju čini više od 100 žena radi kvalitetnijeg predstavljanja žena u medijima i podizanja svijesti o rodnoj ravnopravnosti i raznovrsnosti u medijskom izvještavanju.

Generalna tajnica Udruženja "BH novinari" Borka Rudić istaknula je da u BiH postoji mnogo više od 100 stručnjakinja koje su nepresušan izvor i koje imaju zavidne karijere.

Naglasila je da ovo nije originalna ideja ovog udruženja, već njihovih kolegica iz Švedske koje su na ovaj način poboljšale prisutnost žena u medijskim sadržajima.

Podsjetila je da su 2005. godine napravili istraživanje te zaključili da se u medijima nalazi 3,4 posto sadržaja u kojima ima žena, ali ne kao aktivnih sudionika zbivanja, već kao pasivnih promatrača ili prenositeljica tuđih stavova.

Naglasila je da su slično istraživanje radili i prošle godine tijekom predizborne kampanje te da su rezultati slični. Dodala je da su došli do zaključka da u predizbornim sadržajima u medijima ima 3,3 posto žena, ali kad su analizirali izborne sadržaje i predstavljanje političkih kandidatkinja, taj postotak je iznosio 15 posto.

''Veći postotak imali smo zahvaljujući činjenici da je kandidatkinja za članicu Predsjedništva BiH bila Željka Cvijanović na koju se odnosilo 58 posto sadržaja'' naglasila je.

Također je istaknula da je ova lista načinjena tako što su se stručnjakinje odazvale javnom pozivu koji je raspisalo ovo udruženje te za koje su smatrali da mogu biti adekvatne sugovornice u medijima.

Zaključila je da će listu nastaviti dopunjavati te da će je poslati svim međunarodnim i domaćim institucijama.

Političarka i parlamentarka Besima Borić kaže da je fascinirana idejom da se napravi ovakva lista koja predstavlja konkretan potez za poboljšanje vidljivosti žena u društvenom životu.

Smatra da su ženama potrebni saveznici, a da su to mediji.

Također je naglasila da niko ne odgovara zbog neimplementiranja Zakona o ravnopravnosti spolova BiH te da nije dovoljno da se političke stranke samo deklarativno opredijele za žene u politici.

Na listi se nalaze stručnjakinje iz oblasti ljudskih prava, nacionalnih manjina, tranzicijskih prava, odvjetništva, obrazovanja, medijske etike, političke analize, politike, strateškog komuniciranja medicine, umjetnosti i ekonomije.

Kopirati
Drag cursor here to close