prekogranična suradnja

Preko EU projekta do zapošljavanja osoba s posebnim potrebama

Gospodarstvo / Flash | 27. 10. 2015. u 15:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II" u suradnji s Udrugom "Vedri osmijeh" iz Mostara organizirao je danas predstavljanje projekta "O.P.T.I.O.N." (Prevladavanje predrasuda i promocija novih alata za profesionalnu integraciju osoba s posebnim potrebama u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori).

U okviru prezentacije projekta predstavljene su organizacije koje implementiraju projekt, ciljevi, očekivani rezultati i planirane aktivnosti te primjeri dobre prakse iz iskustva socijalnog poduzetništva.

Ovaj projekt ima za cilj da putem prekogranične suradnje BiH i Crne Gore radi na uključivanju osoba s posebnom potrebama u društvo i to na način da im se pruži prilika za profesionalno usavršavanje njihovih vještina, kroz socijalno poduzetništvo u obje države.

Financira ga EU u okviru IPA programa prekogranične suradnje BiH i Crne Gore. Ukupna vrijednost projekta je 136.970 eura, od čega EU financira 99.000, a projekt implementiraju "Vedri osmijeh" i Caritas Barske biskupije s partnerima Caritas BK BiH, NCM "Ivan Pavao II" i Udruženje paraplegičara Bar.

Projekt- administrator Marijana Miketek kazala je Feni da je trajanje projekta 28 mjeseci i osnovni cilj mu je podržati društveni, ekonomski i kulturni razvoj prekograničnog područja kroz stvaranje novih veza među zajednicama, ustanovama, udruženjima i privatnim firmama koje rade na radnoj i socijalnoj integraciji osoba s invaliditetom.

''Ciljne skupine su četiri općine u BiH i Crnoj Gori, a uključeno će biti 150 osoba iz 40 javnih i privatnih institucija te 40 osoba s posebnim potrebama iz obje zemlje'', pojasnila je Mikatek.

Dodala je da osobe s posebnim potrebama nakon formalnog obrazovanja ostaju unutar svojih domova te je malo pozitivnih primjera kada se one uključe u neko socijalno poduzeće, zbog čega se ovim projektom žele razbiti predrasude prema njima.

Jedna od aktivnosti je da se dva društvena poduzeća, po jedno u svakoj zemlji, uključi u projekt da bi zaposlili osobe s posebnim potrebama, a u projekt bi trebale biti uključene i lokalne zajednice.

''Bit će upriličeni lokalni sastanci, organizirat ćemo zajedničke kampanje za podizanje svijesti protiv diskriminacije, istražit ćemo tržište o mogućnostima zapošljavanja ovih osoba, a bit će organizirani i profesionalni tečajevi za osobe s posebnim potrebama'', naglasila je Mikatek.

Prezentaciji projekta nazočili su i roditelji koji imaju djecu s posebnim potrebama, kao i predstavnici javnog života, a primjere pozitivne prakse prezentirao je Radoslav Dodig iz Caritasa Mostar gdje postoji socijalno poduzeće "Rad-dar" u koje su uključena djeca s posebnim potrebama.

Kopirati
Drag cursor here to close