potvrdio šarović

Prigovor Hrvatske odbijen: Kreće izvoz mlijeka iz BiH u EU!

Gospodarstvo / Flash | 09. 09. 2015. u 09:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je za BHRT da izvoz mlijeka iz BiH za EU kreće sutra.

''Naše četiri mljekare, znači, mogu od sutra (četvrtak, op.ur.) nesmetano izvoziti na tržište EU'', izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas na izvanrednoj pres-konferenciji u Sarajevu, organiziranoj tim povodom.

Dodao je da su nakon ove odluke nadležnog komiteta "odahnuli", jer je ova suspenzija loše djelovala na bh. poljoprovredni sektor.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača- mljekara RS-a Vladimir Usorac izjavio je danas Feni da je očekivana odluka Europske komisije.

''Dobili smo pravičnu odluku EU'', naglasio je Usorac, ističući da Svjetska trgovinska organizacija trgovinu zasniva na pravičnosti.

Usorac posebno naglašava da mlijeko iz BiH sada ne samo da može ići u zemlje EU, već im se otvara koridor prema Turskoj i Rusiji.

''To su dva velika tržišta, veća od EU. Nadamo se da će naš veliki dio proizvoda završiti prije svega na tim tržištima'', rekao je.

Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka Federacije BiH Mehmed Nikšić izjavio je kako im omogućavanje izvoza mlijeka iz BiH u EU predstavlja zadovoljstvo, prvenstveno jer dokazuje domaćim potrošačima da se u BiH proizvodi kvalitetno mlijeko.

Istaknuo je da je za proizvođače mlijeka značajno to što će početi izvoziti na tako veliko tržište, ali da problem predstavlja i to što su mljekare kojima je dozvoljen izvoz uglavnom u stranom vlasništvu.

Nikšić je rekao da su četiri mljekare koje će izvoziti u EU ujedno i najveći uvoznici mlijeka u BiH "koje nisu došle u BiH da razvijaju sirovinsku bazu, već da ostvare dodatni profit".

Stalni odbor Europske komisije za kontrolu i uvjete uvoza danas je u Bruxellesu odbio prigovor Republike Hrvatske na izvoz mlijeka u EU iz Bosne i Hercegovine.

Potvrda da je Bosni i Hercegovini dozvoljen izvoz mlijeka na tržište Europske unije (EU) je očekivana jer su ispunjeni svi traženi evropski uvjeti, izjavio je danas za Fenu ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Federacije BiH Šemsudin Dedić.

Blokada izvoza mlijeka zbog žalbe jedne od članica EU, susjedne Hrvatske, kojom je 26. kolovoza izvoz bio zaustavljen baš kad je trebalo da počne, koliko god bila loša, dala je i jedan pozitivan rezultat - jaču svijest građana o potrebi kupovine domaćih proizvoda, kaže ministar.

''To nam govori da aktivnosti promocije i kupovine domaćih proizvoda treba nastaviti i u narednom periodu jer na taj način jačamo i naše poljoprivrednike, podržavamo otvaranje novih radnih mjesta, jačamo mirovinske i zdravstvene fondove i doprinosimo stvaranju novih vrijednosti'', zaključuje ministar Dedić.

Direktor Mljekare Livno Željko Marijan za Fenu je kazao kako je očekivao pozitivan odgovor nadležne komisije da BiH može izvoziti mlijeko i mliječne proizvode u zemlje Europske unije (EU).

Tom odlukom mljekare Milkos Sarajevo, Mljekara Livno, zatim Meggle"Bihać i Mlijekoprodukt Kozarska Dubica mogu svoje proizvode izvoziti u EU i vršiti njihov prevoz za druge zemlje.

''Ova odluka je očekivana, puno nam znači jer smo mi ranije u Republiku Hrvatsku izvozili preko 70 posto od ukupne prodaje livanjskog sira'', kazao je Marijan.

 

Kopirati
Drag cursor here to close