izmjene zakona

Prihodi od trošarina namjenski će se trošiti za fondove zdravstva i putnu mrežu

Gospodarstvo / Flash | 21. 09. 2015. u 13:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar financija Republike Srpske (RS) Zoran Tegeltija odbacio je danas tvrdnje opozicije u RS-u da će se izmjenama Zakona o trošarina 'krpiti trošarinske rupe u RS-u', ističući da se radi o direktnim prihodima za fondove zdravstvenog osiguranja u RS-u i Federacije BiH, odnosno poduzeća 'Autoputevi RS' i 'Autoceste' Federacije BiH.

Tegeltija je rekao da su izmjene Zakona o trošarinama zajednička inicijativa entitetskih premijera da bi se sredstva od trošarina na cigarete i za gorivo prikupljala na poseban račun u okviru jedinstvenog računa Uprave za neizravno oporezivanje BiH, te namjenski utrošila za financiranje fondova zdravstvenog osiguranja, odnosno izgradnju autoputova.

''Osporavanje te inicijative došlo je isključivo u RS-u, odnosno od njenih predstavnika u vlasti na nivou BiH, iako prihod od trošarina zajednički dijeli RS, FBiH i Brčko Distrikt'', istaknuo je Tegeltija na pres-konferenciji u BanjaLuci.

Dodao je da su se vlasti u BiH, u reformskoj agendi, obvezale da će za sektor zdravstva podržati povećanje trošarine na duhan i alkohol, koji će biti direktni prihodi fondova zdravstva u oba entiteta.

Istaknuo je i da bi trošarina na naftne derivate bila korištena za izgradnju mreže autoputova.

Podsjetio je i da u reformskoj agendi, koja je usvojena na svim nivoima vlasti, stoji da se svi nivoi vlasti u BiH obavezuju da neće osporavati, ometati i blokirati realizaciju aranžmana s međunarodnim financijskim institucijama koji su izravno ili neizravno vezani za reformske procese, koji određeni nivoi vlasti provode u okviru svojih ustavnih nadležnosti.

Međutim, tvrdi, da predstavnici opozicije u RS-u pokušavaju da na sve načine blokiraju ili uspore aktivnosti Vlade RS-a u vezi s uređenjem odnosa u sektoru zdravstva i investicijskih politika o izgradnji putova i autoputova.

Tegeltija se ne slaže da će povećanje trošarine na gorivo uticati na standard građana, jer, kaže, neće postojati osnova da trgovci povećaju maloprodajne cijene naftnih derivata, imajući u vidu cijenu sirove nafte na svjetskom tržištu.

Kopirati
Drag cursor here to close