Udar i odgovor

Produžene sankcije, Rusija pronašla krivca

Gospodarstvo / Flash | 22. 06. 2015. u 10:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri vanjskih poslova Europske unije produžili su u ponedjeljak do kraja siječnja 2016. godine teške ekonomske sankcije Rusiji zbog njene uloge u krizi u Ukrajini, doznaje se iz službenih izvora.

Ove sankcije, koje pogađaju čitave sektore ruske ekonomije, banke, obranu i naftu, koji se ne mogu financirati na europskim tržištima, ističu krajem srpnja.

Sankcije su produžene "dok Rusija ne ispuni svoje obveze koje proističu iz sporazuma iz Minska", precizirao je britanski ministar Philip Hammond.

Sporazum o primirju, potpisan u veljači u Minsku, predvidio je progresivne mjere do kraja godine, kako bi se okončali sukobi između proruskih separatista i Kijeva u kojim je za više od godinu dana bilo 6.400 mrtvih.

Iako se primirje globalno poštuje, ovaj sporazum nije spriječio sporadične borbe i novo nasilje početkom lipnja.

Sankcije su Europljani uveli prije 11 mjeseci Rusiji koju Kijev i Zapad optužuju da podržava separatističke borce na istoku Ukrajine opremajući ih oružjem, ali i šaljući trupe i vojne savjetnike.

Pojačane u rujnu 2014. godine, ove sankcije su doprinijele teškoćama ruske ekonomije, ali nisu promijenile stav predsjednika Vladimira Putina, prenosi Fena.

S druge strane, tajnik ruskog Nacionalnog vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev, izjavio je kako su SAD stajale iza državnog udara u Ukrajini, u što su uložile pet milijardi dolara.

"Promjena vlasti u Ukrajini izazvala je ove događaje u toj zemlji. Američki državni tajnik John Kerry ima asistenta - Victoriju Newland, koja je rekla da su SAD potrošile pet milijardi dolara da bi se to dogodilo", rekao je Patrušev u intervjuu listu Komersant.

Dodao je kako je apsolutno jasno da iza "projekta destabilizacije u Ukrajini stoji pokušaj da se kreira instrument za dramatično slabljenje Rusije", prenosi Srna.

"Oni pokušavaju ispuniti taj zadatak držanjem europskih država na kratkoj uzici uvođenjem antiruskih sankcija i pristupima kojima se ignoriraju njihovi nacionalni interesi", rekao je ruski dužnosnik.

Prema ruskom Vijeću sigurnosti, SAD su odlučile silom smijeniti bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča.

"To je bila politička greška. Da su čekali još malo, mogli bi postavljati ljude kakve žele legalnim sredstvima. Ali oni su, umjesto toga, pribjegli državnom udaru. Da nije bilo državnog udara, ne bi bilo događaja na Krimu i na istoku Ukrajine", rekao je Patrušev, prenosi TASS.

Kopirati
Drag cursor here to close