Promjene u Srbiji

Promijenjen zakon o centralnoj banci Srbije

Gospodarstvo / Flash | 07. 11. 2012. u 07:39 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski parlament usvojio je u ponedjeljak izmjene zakona o centralnoj banci, koje bi trebale otkloniti kritike Europske unije i MMF-a da zakon ograničava neovisnost banke, prenose srbijanski mediji. Za predložene izmjene Zakona o Narodnoj banci Srbije glasao je 131 zastupnik Narodne skupštine od ukupno 250, a 13 je bilo protiv, objavila je Radio-televizija Srbije na svojem portalu.

Srbijanska je opozicija u raspravi kritizirala predložena rješenja, smatrajući da ona neće otkloniti primjedbe koje su Europska unija i MMF iznijeli prije tri mjeseca, kada su prvi put usvojene izmjene tog zakona. Nova srbijanska vladajuća koalicija, kojom dominiraju nacionalisti Tomislava Nikolića, postrožila je u kolovozu politički nadzor nad tom institucijom.

Srbijanski dužnosnici ističu da više neće biti uplitanja politike u rad centralne banke. "Razlozi za ove promjene su usklađivanje s europskim zakonima, imajući u vidu strategiju Srbije da uđe u EU", kazala je guverner centralne banke Jorgovanka Tabaković, također potpredsjednica Srpske napredne stranke (SNS), kako prenosi France Presse.

Opozicijske stranke, prije svega DSS (Demokratska stranka Srbije) i LDP (Liberalno-demokratska partija), kritizirali su izmjene zakona, ocijenivši da su one samo kozmetičke i da ne ispunjavaju zahtjeve EU-a i MMF-a. Osobito se protive rješenju po kojem parlament neće potvrđivati statut NBS-a, već će taj akt donositi samo Vijeće guvernera NBS, smatrajući da se time ne štiti neovisnost i samostalnost centralne banke.

"Ako republički parlament ne potvrđuje Statut centralne banke, zašto potvrđuje statute drugih neovisnih i regulatornih tijela - Agencije za energetiku, Državne revizorske institucije?", pitali su, prenijela je Hina. Odredba koja omogućuje parlamentu da lako smijeni guvernera banke i druge visoke dužnosnike nije promijenjena izmjenom zakona.

MMF je objavio da će svoje mišljenje o izmjeni zakona objaviti idućeg tjedna, kada u Beograd stiže njegova misija na novi krug pregovora sa srbijanskim dužnosnicima. Srbijanska vlada, izabrana u svibnju, traži novi zajam od MMF-a koji je u veljači zamrznuo milijardu eura vrijedan stand-by zajam jer Beograd nije ispunio dogovorene proračunske ciljeve za ovu godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close