FDM

Propao pokušaj prodaje državnog kapitala poduzeća "Fabrika duhana Mostar“

Gospodarstvo / Flash | 05. 11. 2012. u 11:54 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenstvo Agencije za privatizaciju u FBiH za prodaju državnog kapitala poduzeća "Fabrika duhana Mostar“ d.d. Mostar metodom neposredne pogodbe, okončala je pregovore sa direktorom Virtual Channel LTD, USA Naveenom Aggarwalom nakon njegova izjašnjenja da nije dalje spreman korigirati ponudu.

Ponuđač nije prihvatio zadržavanje radnika na period od tri godine, izmirenje obveza prema njima kao i Poreznoj upravi Federacije BiH, a što je minimum prihvatljivosti ponude.

Za kupovinu 67% državnog kapitala "Fabrike duhana Mostar", ponuđeno je 1.ooo KM u gotovini za kapital, u FDM bi investirali 250.000 KM te nisu mogli jamčiti zapošljavanje radnika, odnosno zapošljavanje bi realizirali po potrebi.

U tijeku pregovora, APF je istaknula minimum uvjeta za prihvatljivost ponude i zatražila od direktora Nivena Agravala decidno izjašnjenje o tome da li je spreman zadržati sve stalno zaposlene radnike na period od tri godine, kako je utvrđeno po Javnom pozivu, da li je spreman preuzeti sve obveze prema radnicima kao i obveze prema Poreznoj upravi FBiH. Povjerenstvo Agencije za privatizaciju u FBiH, rukovodeći se situacijom u kojoj se nalazi Fabrika i potrebom za zbrinjavanjem radnika, ostavila je mogućnost ponuđaču da još jednom preispita svoju ponudu i eventualno je korigira te nastavi pregovore.

S obzirom na to da ponuđač nije prihvatio mogućnost da korigira svoju ponudu, Povjerenstvo je pregovore proglasilo okončanim.

Ponuda Virtual Channel LTD bila je jedina formalno ispravna dok ponude Esmira Šabića iz Turbeta i VTH Industry, Nizozemska, nisu bile formalno ispravne. Agencija za privatizaciju u FBiH, do sada je u šest navrata pokušala prodati državni kapitala "Fabrike duhana Mostar", priopćeno je iz Agencije za privatizaciju u BiH.

Naveen Aggarwal ispred tvrtke Virtual Channel navodi u mailu upućenom medijima kako je ova tvrtka bila spremna zaposliti sve zaposlenike na najmanje tri godine i platiti dug zaposlenika i dug poreznoj upravi (koji ne prelazi 5.5 mil maraka), i početi proizvodnju..

U prvoj godini dok proizvodnja ne bi počela i dok ne bi bilo puno posla, mi ne bi mogli u potpunosti garantirati minimalan broj zaposlenika. Ova tvornica je mrtva godinama. Treba proći dosta vremena da se ponovno pokrene. Da se sazove sastanak dioničara i da se imenuje novi odbor, po domaćim zakonima, potrebna su tri mjeseca'', navode iz tvrtke Virtual Channel.

Zaposlenike i državu upozoravaju kako trebaju cijeniti to što je netko voljan preuzeti rizik i uložiti novac u njihovo ''bolje sutra''. Ovo je tvrtka bez kapitala s ogromnim i kompliciranim dugovima i trenutno ne postoji na tržištu.

Izražavamo iskrenu zahvalnost ministru Zagorčiću i Knezoviću koju danonoćno rade čak i za vrijeme praznika, kako bi privukli strane investicije i generiralli nova radna mjesta u Mostaru. Građani Mostara bi trebali biti ponosni što imaju tako vrijedne lidere.

Dakle, mi smo spremni poduzeti korake i pokušati doći do sporazuma o ulaganju u FDM, ali država nije pokazala fleksibilnost da se nađemo na pola puta. Kako bi se poduzeli svi koraci, teret ne treba biti samo na jednoj strani'' ističu iz ove tvrtke.

Napominju kako nije pošteno, a ujedno je i nerealno očekivati da će ulagač donijeti ''mnogo novca'' i riješiti probleme, dok druge dvije strane sjede i gledaju.

Ulagači su razočarani i reakcijom Vlada koja je rekla da oni neće smanjiti porezne obveze i neće poduzeti nikakve korake kako bi pomogli postizanju ugovora o ulaganju i da se obnovi rad FDM, podmire prijašnji dugovi zaposlenicima i porez državi.

''Do sada to je bila samo jednosmjerna rasprava u korist prodavatelja, nisu razmatrani rizici za investitora po ovom visokorizičnom ulaganju, kao što su jamstva Vlade da nema nikakvih drugih dugova osim dva nam prikazana duga niti neograničenog pristupa prostorijama/sigurnosti za investitora nakon kupovine dionica'', navodi Naveen Aggarwal ispred tvrtke Virtual Channel.

Kopirati
Drag cursor here to close