OKRUGLI STOL u Mostaru

Proračunski poticaji kriju od 15 do 20 tisuća radnih mjesta godišnje

Gospodarstvo / Flash | 07. 10. 2015. u 11:37 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U razdoblju svibanj – lipanj uradili smo jedno opsežno istraživanje o poticajima u BiH, obuhvativši gotovo 140 institucija vlasti i preko 600 milijuna KM za 2013./2014. godinu i sam taj podatak govori o značaju poticaja jer prema grubim procjenama samo u poticajima se krije između 15 i 20 tisuća radnih mjesta godišnje'', rekao je to Rusmir Pobrić ispred Instituta za razvoj mladih "Kult" na okruglom stolu u Mostaru na kojem se raspravljalo na temu 'Proračunski poticaji i perspektivne grane gospodarstva u BiH'.

Ovaj okrugli stol je još jedna u nizu javnih događaja, javnih institucionalnih diskusija o pitanju financijske podrške gospodarstvu i efektima koje ono daje.

''Podaci su pokazali da su određene grane gospodarstva koje su u strateškim dokumentima institucija vlasti navedene kao perspektivne, ostale u proračunskom nemaru, poput sektora informacijskih tehnologija, turizma, drvne industrije, dok su određene grane gospodarstva za koje također zagovaramo da im treba još veća podrška bili određeni favoriti poput poljoprivrede. No, očekivanog efekta na tim poljima nismo vidjeli'', istaknuo je Pobrić.

Predmet ovog istraživanja bio je i sami način dodjele sredstava i koliko je transparentan taj proces.

''Većina institucija je rekla da ima javne pozive i kriterije za dodjelu sredstava, ali procjenu učinka sredstava velik broj institucija ili nije dostavio ili čak preko 100 posto njih je reklo kako nikako ne procjenjuje učinak, a sredstva su vrlo značajna i ona su u vlasništvu poreznih obveznika'', govori Pobrić i dodaje kako se nisu bavili primjerima zloupotrebe, odnosno pitanjima koliko poticaja završi u krivim rukama, iz razloga što je to zadatak istražnih organa.

Na području Tuzlanske županije postoji oko 11 500 obrtnika, međutim poticajna sredstva koja dobiju i od Federacije i od Županije su vrlo mala, odnosno mizerna za onoliki broj obrtnika koliko ima, potvrdio je to predsjednik Obrtničke Komore Tuzlanske županije, Željko Babić .

''Konkretno trebali bi izmijeniti proceduru poticajnih komisija, daleko manje ulagati u firme koje su u gubitcima, manje ulagati u Željeznice ili Rudnike, a davati malo više poticajnih sredstava i onim malim obrtnicima koji zapošljavaju jednog ili eventualno dva uposlenika'', rekao je Babić na upit o rješenju nedostatka poticaja u ovoj županiji.

Projekt poslovni prostor BiH okuplja tridesetak institucija vlasti, gospodarstvenih subjekata, agencija koje posreduju pri zapošljavanju, nevladinih organizacija s ciljem bavljenja ključnim pitanjima u sektoru zapošljavanja tržišta rada. U ovoj godini bavili su se takozvanim selektivnim mjerama a to su poticaji koji se izdvajaju za gospodarstvo u BiH i entitetski program za razvoj poduzetništva.

Kopirati
Drag cursor here to close