Hercegovački pčelari

''Putovi meda kroz Durmitor i Hercegovinu'' na Danima pčelarstva u Sarajevu

Gospodarstvo / Flash | 07. 09. 2016. u 11:04 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sajmu pčelarstva i pčelarske opreme Bee fest - Dani pčelarstva 2016 koji se održava na Trgu oslobođenja - 'Alija Izetbegović' u Sarajevu, svoje proizvode predstavilo je i nekoliko hercegovačkih pčelara.

Radi se o korisnicima projekta "Tipični proizvodi kao pokretač razvoja ruralnih područja-TERRA - Putovi meda kroz Durmitor i Hercegovinu“, koji provodi Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar zajedno s partnerima iz BiH i Crne Gore.

''Projekt prekogranične saradnje izvodimo u partnerstvu s kolegama iz Crne Gore, a financira ga Europska unija. Ukupna vrijednost projekta je 412 000 eura od čega EU financira 84 posto'', kazala je Feni voditeljica projekta Alma Papić.

Govoreći o postignućima projekta izdvojila je novi turistički proizvod koji se zove "Putovi meda kroz Durmitor i Hercegovinu“. Radi se o turističkoj ruti koja prolazi kroz devet hercegovačkih općina (Trebinje, Nevesinje, Gacko, Bileća, Berkovići, Ravno, Mostar, Stolac i Ljubinje) i šest općina u Crnoj Gori (Žabljak, Plužine, Šavnik, Nikšić, Mojkovac i Kolašin).

''Na toj ruti imamo uključene pčelare iz dviju zemalja, s tim da svaki ima svoj promotivni materijal tako da kupci mogu znati gdje ih mogu naći, uključujući i informacije gdje se nalazi pčelinjak, koliko imaju košnica i dr. Također, na ruti su i ugostiteljski objekti koji u svojoj gastronomskoj ponudi imaju jela pri čijoj se pripremi koristi med. To su slana i slatka jela, a tu svrhu smo tiskali i "Medenu kuharicu“ s 38 recepata koju su na jednoj od radionica predstavili kuhari iz BiH i Crne Gore'', dodala je Papić.

Navodi i da su otvorili četiri prodajno-promotivna mjesta za med i proizvode koji se baziraju na medu.

Kopirati
Drag cursor here to close