Ekološka bomba

Radnici ''Uborka'' nisu primili plaću sedam mjeseci, Grad traži stečaj

Gospodarstvo / Flash | 13. 04. 2016. u 09:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Radnici JP ''Uborak'' sedam mjeseci nisu primili plaću, a grad je podnio zahtjev za stečaj Uborka'', rekao je za Bljesak.info direktor JP ''Uborak'' Hasan Stupac.

On kaže kako je veći dio radnika JP Uborak 2014. godine prešao u novoosnovano poduzeće ''Deponije'', a kako je u ''Uborku'' ostalo šest radnika. Od šest radnika dvoje radi u upravi, a četvero radnika radi u stražarskoj službi.

''Stražarska služba na deponiji mora biti 24 sata, jer može doći do eksplozije plinova, do samozapaljenja. Mora biti 24-ero satni nadzor nad deponijom, jer može doći do kalvarije, a kad dođe do kalvarije većih razmjera džaba je reagirati'', rekao je Stupac.

Ekološka bomba

Kaže kako očekuje sudske presude po kojima bi trebali dobiti novac od JP Parkovi i Komos, te da će od toga podijeliti plaće.

Ističe kako se trenutno radi projektna dokumentacija za sanaciju stare jame. Dodaje kako je prije zatvaranja Uborka potrebno uraditi sanaciju cijele deponije.

''Deponija će biti ekološka bomba ako se ne sanira prije zatvaranja'', rekao je Stupac.
Rekao je kako je zatvaranje dugotrajan postupak koji zahtjeva da se ispoštuje određena procedura.

''Mora se provesti zakonska procedura. Više ima procesa i dokumentacije prilikom zatvaranja, nego otvaranja firme. Što je zakon spor, što su sudovi spori, nije to do mene'', rekao je direktor.

Grad izdvojio 60.000 KM

U proračunu Grada Mostara je za 2016. godine za sufinanciranje zatvaranja stare deponije izdvojeno 60.000 KM, dok je prošle godine izdvojeno 20. 000 KM.

Iz Gradske uprave su rekli kako je ovaj novac namijenjen za JP ''Uborak''. Direktor je rekao kako će taj novac biti raspoređen za projektu dokumentaciju za zatvaranje i sanaciju deponije.

JP ''Uborak'' prestalo je s prijemom otpada u rujnu 2014. godine. Od tad se mostarski otpad odvodi u JP ''Deponija'', koji se nalazi nedaleko od JP ''Uborak''.

Mediji su ranije pisali kako su u JP Deponija nije legalizirana, a na njihovoj stanici stoji kako je JP ''Deponija" d.o.o. Mostar, sa sjedištem u Mostaru upisana u registar Općinskog Suda u Mostaru, Rješenje o upisu br. 1-12216 od 27.02.2008. godine.

''Cilj osnivanja Društva je izgradnja moderne regionalne sanitarne deponije za neopasni otpad, a koja bi zbrinjavala otpad na ekološki prihvatljiv način u skladu sa Zakonom i propisanom tehnologijom s područja Regije za upravljanje čvrstim otpadom, te njegovu reciklažu. Osnivač Društva je Grad Mostar sa 100% udjelom'', stoji na stranici JP ''Deponija''.

Kopirati
Drag cursor here to close