Tri smjene

Radovi na GP Bijača u tri smjene samo da se ispoštuje rok - 1. srpanj 2013.

Gospodarstvo / Flash | 24. 10. 2012. u 06:35 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut za građevinarstvo Hrvatske dostavio je prije nekoliko dana sa dva mjeseca zakašnjenja Modificiranu projektnu dokumentaciju koja je potrebna za početak izbora izvođača radova na graničnom prelazu Bijača, potvrđeno je za 'Oslobođenje' u Upravi za neizravno oporezivanje BiH (UNO).

S obzirom na to da je prije nekoliko tjedana iz UNOBiH priopćeno da bi zbog kašnjenja u dostavljanju projektne dokumentacije mogao biti probijen rok za izgradnju ovog, za bh. izvoz, vrlo bitnog graničnog prijelaza, glasnogovornik UNOBiH Ratko Kovačević je na pitanje da li će rok – 01. srpanj 2013, ipak, biti ispoštovan.

"Sada je teško reći da li će biti kašnjenja. UNOBiH će svoj dio posla uraditi maksimalno ozbiljno, a od izabranog izvođača radova ćemo zahtijevati rad u tri smjene kako bi granični prelaz Bijača bio sagrađen do 01. srpnja naredne godine, kada Hrvatska postaje član Europske unije", kaže Kovačević.

Vijeće ministara BiH je, kako je 'Oslobođenje' i ranije pisalo, za pripremu izgradnje i izgradnju ovog graničnog prijelaza izdvojilo nešto više od četiri milijuna KM, dok je UNOBiH iz fondova IPA za drugu fazu radova osigurao dodatnih 5,7 milijuna KM. Uprava za neizravno oporezivanje je, također, u međuvremenu platila eksproprijaciju zemljišta na parceli za granični prijelaz.

Podsjećamo, ulaskom Hrvatske u EU predviđeno je da na samo dva granična prijelaza (takozvanim BIP-ovima), bude dozvoljen uvoz roba koje zahtijevaju poseban inspekcijski nadzor (veterinarsko i fitosanitarno uvjerenje - robe biljnog i životinjskog porijekla). Na sjeveru BiH će to biti granični prijelaz Bosanska Gradiška, a na jugu granični prijelaz Bijača.

"Ovi granični prijelazi su već od početka naredne godine trebali funkcionirati u punom kapacitetu kako bi 01. srpnja 2013. godine, kada Hrvatska postane i službeno članica EU uvoz roba tekao bez problema. S obzirom na to da se od početka iduće godine očekuje značajno opterećenje pomenuta dva granična prijelaza, BiH traži od Hrvatske i EU da se osigura još jedan takozvani BIP, odnosno, granični prijelaz na kojem će biti dozvoljen uvoz svih vrsta roba, pa i roba životinjskog i biljnog porijekla i da to bude granični prijelaz Izačić, jer zadovoljava sve europske standarde", kaže Kovačević.

Osim ovoga, naša zemlja traži da se na još tri granična prijelaza, a to su Gorica, Ivanjica i Orašje, osigura mogućnost uvoza u EU roba biljnog porijekla za koje je potrebno fitosanitarno uvjerenje.

"Sve ove zahtjeve podržava UNO i direktor Uprave Miro Džakula, koji je ujedno predsjedavajući Komisije za integrirano upravljanje granicom BiH i koji je na nedavno održanom sastanku u Bruxellesu potvrdio bh. zahtjeve. Hrvatska je izrazila spremnost da prihvati naše zahtjeve, ali o svemu još treba dati mišljenje i EU. Također, BiH će tražiti istovjetan pristup i za provoz robe kroz Neum i za Luku Ploče", dodao je Kovačević.

Kopirati
Drag cursor here to close