(ne)poštena Federacija

Raspodjela novca: Najskuplja glava u Sarajevu

Gospodarstvo / Flash | 16. 01. 2015. u 12:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga građana Vrisak sa sjedištem u Mostaru smatra kako su posebni koeficijenti na osnovu kojih se vrši raspodjela javnih prihoda u Federaciji BiH najveći problem Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Bosni i Hercegovini te kako taj dio zakona treba hitno promijeniti.

Na konferenciji za novinare održanoj u petak u Mostaru predsjednik Udruge "Vrisak" Vedran Arapović podsjetio je da Sarajevski kanton ima posebni koeficijent 2.0, Bosansko-podrinjski kanton 1.8, Posavska županija 1.5 i Hercegbosanska županija koeficijent 1.1.

Kriteriji za raspodjelu javnih prihoda među županijama u Federaciji BiH su broj stanovnika, broj učenika osnovnih i srednjih škola te površina županija, no zbog postojanja posebnih koeficijenata, kaže Arapović, pojedine županije su favorizirane, a druge zakinute.

''Kao rezultat toga,'glava stanovnika' u Bosansko-podrinjskoj ili Sarajevskoj županiji vrijedi gotovo duplo više od one u ostalim županijama, pa tako u te dvije županije iznos koji se dobiva po 'glavi stanovnika' iznosi oko 800 maraka, dok u ostalim županijama varira između 300 i 400 maraka'', istaknuo je Arapović.

Podsjetio je da je skupina sveučilišnih profesora iz Tuzle nedavno izašla s prijedlogom izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Bosni i Hercegovini koji podrazumijeva izmjene postotaka na osnovu kojih se vrši raspodjela javnih prihoda između Federacije BiH, županija i općina, kao i ukidanje posebnog koeficijenta za županije.

Prema tom prijedlogu, izmjene postotaka raspodjele javnih prihoda išle bi u korist nižih razina vlasti i taj je prijedlog prihvatljiv za Udrugu "Vrisak".

''Udruga "Vrisak" odlučila se pozabaviti ovim pitanjem jer u statutu naše udruge stoji da ćemo se boriti protiv svih oblika diskriminacije, a u ovom slučaju regionalna diskriminacija je više nego očita. Ne želim da ova priča dobije nacionalnu dimenziju, jer ovo nipošto nije nacionalna priča'', naglasio je Arapović, dodavši kako nema razloga da ukidanje posebnih koeficijenata ne podrže i nacionalne i građanske stranke u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close