Sa sjednice

Rasprava o neradnoj nedjelji u Mostaru došla do go-go plesačica

''Turistički grad bi trebao nedjeljom prodavati i tu nema dileme'', rekao je gradonačelnik Mario Kordić .
Gospodarstvo / Flash | 28. 05. 2024. u 12:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Turistički grad bi trebao nedjeljom prodavati i tu nema dileme'', rekao je gradonačelnik Mario Kordić tijekom rasprave o izmjeni odluke o neradnom danu na području Starog grada.

Kaže da će se dogoditi da će onda zakinuti i oni koji rade u Blagaju ili neke druge suvenirnice koje su razmještene po gradu.

''Ideja bi moja bila da danas sagledamo sve aspekte i da nakon produktivne diskusije donesemo odluku. Mostar pokušava promijeniti trendove i volio bih da to imamo na federalnoj razini i da mi kao ozbiljan grad pokušavamo nametnuti povoljna rješenja'', rekao je Kordić i dodao kako je spreman povući odluku na doradu kako bi bila kvalitetna i da se ne bi stalno mijenjala.

Rekao je kako se boji da nova odluka ne izazove bunt i da nažalost nisu riješili benzinske crpke i kladionice što je, kako je rekao, katastrofa.

''Problem je jer nismo definirali suvenirnice'', rekao je.

Naveo je kako bi izmjena ove odluke mogla povući i pitanje diskriminacije onih koji su u blizini turističke zone Starog grada a ne pripadaju joj.

Sezona krenula

Vijećnica Adela Gosto, koja je inicirala ove izmjene, je rekla kako se u prvotnoj odluci nije razmišljalo o ovome kad se donosila odluka i da ovo treba primijeniti na svim potencijalnim turističkim lokacijama u Mostaru.

''Moramo shvatiti da nam je sezona krenula i moramo je donijeti što prije'', rekla je Gosto.

Vijećnik Haris Nazdraić rekao je kako smatra da je gradonačelnik svjestan da se preko 90 posto turističke djelatnosti odvija u Starom gradu te dodao kako treba imati razumijevanje i za one koji se bave ovim djelatnostima u drugim dijelovima grada.

Podsjetio je kako su trgovci zbog ove odluke propustili veliki prihod za vrijeme novogodišnjih praznika.

Dopredsjedatelj Vijeća Ivan Zelenika rekao je kako je kako su radnje u Starom gradu kad se donosila odluka o neradnoj nedjelji bili registrirani kao obrti, ali je utvrđeno da to nisu.

''Zbog čega je došlo da se oni iz obrta moraju preregistrirati u trgovačke radnje? U tim radnjama se prodaje sve i svašta. Vrlo je malo starih obrta i starih zanata'', rekao je Zelenika i dodao da se odjela za go-go plesačice prodaju pod narodnu nošnju.

''Nošnja nema veze s onim što je na lutkama u Starom gradu'', rekao je i dodao kako u tom dijelu grada turistima treba ponuditi nešto iz tradicije grada.

''Možemo li mi definirati i definirati što se može prodavati pod autentičnim suvenirima Grada Mostara'', upitao je Zelenika i dodao kako treba još snažnije poticati stare zanate a ne one koji dovoze robu kontejnerima iz Kine.

''Čitajte odluke koje donosite''

Amira Trbonja načelnica Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove za rekla je vijećnicima da čitaju odluke koje donose.

Vijećnik Vlatko Marinović rekao je kako je odluka prvotno dočekana jako pozitivno jer je odluka ponudila mogućnost izbora da se jedan radni dan u tjednu zajamčen kao neradni dan.

''Odluka ne ide u prilog beskrupuloznog profita i beskrupulozne zarede. Ono što se čini kako opća teza je da će na ovnovu naše odluke cijela federacija raditi na izradi zakona koji bi definirao to isto. To govori da smo pogodili žicu i da smo nositelj dobre ideje koja nema politički kontekst'', rekao je.

Vijećnik Zlatko Guzin rekao je kako treba biti svjestan da Mostar jeste turističko središte i da sezona traje četiri do šest mjeseci.

''Otiđite u Dubrovnik, otiđite u Split pa ćete vidjeti da sve suvenirnice rade'', rekao je.

Krenula izborna kampanja?

Načelnica Trbonja rekla je kako u odluci nema riječi suvenirnica.

''Odjel je pripremio zakonitu odluku 2022. godine, a vi vijećnici ste donijeli odluku s posljedicama kakve danas imamo, Pokušali smo pripremiti jednu ovakvu izmjenu odluke. Sad, na vama je da je usvojite ili ne'', rekla je i naglasila da je Odjel pripremio zakonitu odluku a da je usvojena u drugom obliku.

Vijećnik Kažimir Milićević rekao je ''kako svi trebamo shvatiti da nitko nije protiv radnji u Starom gradu''.

''Moramo napraviti formulaciju koja će biti prihvatljiva svima u gradu. Ovako izgleda da je počela izborna kampanja'', rekao je.

Odgovorio mu je predsjedatelj Salem Marić:'' Dobar ti je osjećaj!''.

Kopirati
Drag cursor here to close