Važni sastanci

Regija budnim okom prati posjetu bh. dužnosnika Washingtonu

Gospodarstvo / Flash | 05. 10. 2016. u 12:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojni funkcionari s državnog i entitetskog nivoa pristižu u Washington da bi nazočili godišnjim skupštinama Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, koje se održavaju od 5. do 10. listopada 2016.

Od lidera iz BiH na ovim događajima sudjelovat će predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar financija i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, entitetski premijeri Željka Cvijanović i Fadil Novalić, entitetski ministri financija Jelka Milićević i Zoran Tegeltija te guverner Središnje banke BiH Senad Softić. Federalni premijer u Washington stiže nakon posjete državi Missouri i brojnih sastanaka koje u St. Louisu imao s kongresmenima i dužnosnicima američke savezne države u kojoj živi 50.000 građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Ovotjednu pojačanu nazočnost političara iz BiH u Washingtonu nije ostalo neprimijećeno u regji zapadnog Balkana. Pored redovnih godišnjih obveza u Svjetskoj banci i MMF-u dovodi se u vezu s posljedicama provedenog referenduma u RS-u i rezultatima tjednih općinskih izbora.

Poznavatelji prilika pojačanu nazočnost političara iz BiH gledaju kako kroz prizmu napretka BiH k Bruxellesu i članstvu ka EU i nagoviještenog kandidatskog statusa u 2017. nakon što se uspješno popuni EU upitnik, tako i referenduma u entitetu Republika Srpska i rezultata lokalnih izbora održanih u nedjelju 2. listopada. BiH preventivno osigurava snažan status u američkom glavnom gradu i kroz bilateralne političke veze ali i financijske na multilateralnom nivou.

Funkcionari Europske komisije precizno su zabilježili predreferendumske i predizborne aktivnosti političkog vrha iz BiH. U istom tjednu i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u New Yorku se sastao s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Barackom Obamom i bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom, dok je Milorad Dodik u Moskvi imao susret s Vladimirom Putinom. Član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović je i prije i poslije općinskih izbora inzistirao na ubrzanju briselskog puta. Donositelji političkih odluka u Washingtonu, saznaje Fena, sumiraju lokalne izbore i analiziraju rezultate u simbolički važnim gradovima - Srebrenici, Stocu, Banja Luci, ali i Mostaru u kojem izbori nisu održani od 2008.

Veleposlanik Bosne i Hercegovine u Washingtonu Haris Hrle potvrdio je za Fenu da će u Washingtionu boraviti brojna delegacija i da se, osim aktivnosti u Svjetskoj banci i MMF-u, očekuju redovni i dogovoreni bilateralni susreti.

''Izbori su i u Americi, nema izvanrednih niti nenajavljenih aktivnosti, diplomatsko djelovanje se provodi u okviru uobičajenog i dogovorenog reda poteza. Država bilateralnim susretima realizira svoja redovna svojstva u Sjedinjenim Američkim Državama. Ništa se izvanredno ne događa'', kazao je veleposlanik Hrle.

Kopirati
Drag cursor here to close