Negativno poslovanje

RiTE Ugljevik za devet mjeseci napravio minus u poslovanju od 32,8 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 03. 11. 2014. u 17:58 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rudnik i Termoelektrana Ugljevik je za devet mjeseci ove godine ostvarila negativno poslovanje od 32.884.839 KM.

Rukovodstvo ovog javnog poduzeća tvrdi da je takav rezultat poslovanja tehničke prirode.

Naime, kako stoji u izvještaju o radu RiTE Ugljevik, objavljenom na Banjalučkoj burzi, minus od više od 32,8 milijuna KM, u razdoblju siječanj - rujan 2014. godine, u prvom redu je posljedica nerealiziranog plana proizvodnje električne energije zbog neplanskog produženja redovnog remonta, prouzrokovanog kvarom na generatoru, u ukupnom trajanju od 71 dana.

Također, na visinu ostvarenog negativnog rezultata poslovanja, osim gubitka prihoda po osnovu neostvarene proizvodnje, utjecali su i dodatni neplanirani troškovi remonta turbogeneratora te povećanje zakonskih obaveza po Zakonu o naknadama za korištenje neobnovljivih resursa i Zakonu o fondu solidarnosti u RS-u.

Nekoliko desetaka milijuna dubioze uzrokovao je i način obračuna prihoda od električne energije koji se odnosi na cijene u izvozu.

Poduzeće RiTE Ugljevik je za razdoblje siječanj - rujan 2014. godine ostvarilo prihode od 79.861.500 KM, od čega su prihodi od prodaje električne energije bili 78.680.841 KM.

Istovremeno, ukupni rashodi bili su "vrtoglavnih" 112.746.339 KM.

Uprava poduzeća je navela da je u tijeku izrada rebalansa plana poslovanja RiTE Ugljevika za 2014. godinu te da poslovodstvo preduzima sve mjere i aktivnosti radi ostvarenja što boljih rezultata poslovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close