od sedam do deset posto

Rudari dijele kartone: Struja u Federaciji mora poskupjeti

Gospodarstvo / Flash | 22. 09. 2015. u 20:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Struja u Federaciji BiH mora poskupjeti i poskupjet će, ali kada točno, nadležni nam ne žele reći'', tvrdi Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH, koji je za Dnevni avaz rekao kako je poskupljenje neizbježno u ovoj godini, i to od sedam do deset posto.

Rudari, kaže Husić, traže da taj novac ide na modernizaciju rudnika. U suprotnom, izlaze na ulice i idu u štrajk, pa je u pismu koje je još u ponedjeljak poslao premijeru Novaliću upozorio da punjenje fonda za konsolidaciju rudnika mora početi 1. studenog, kako je to 21. srpnja dogovorilo rukovodstvo ove sindikalne organizacije u Vladi.

Rekao je kako će, ako se to ne dogodi, biti odmrznut generalni štrajk. Husić je potvrdio da je Federalno ministarstvo energije i rudarstva već uradilo prijedlog za poskupljenje struje koji treba ići prema Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Dodao je i da, ako poskupljenja električne energije ne bude do kraja ove godine, to će se dogoditi početkom sljedeće godine.

''U srpnju, kada smo s premijerom FBiH Fadilom Novalićem postigli dogovor o osnivanju Fonda za konsolidaciju rudnika, spasili smo građane od sigurnog poskupljenja struje. Naime, već je postojao dogovor između nadležnih u Elektroprivredi BiH i Vladi da u listopadu ili studenom dođe do izmjene cijene električne energije, a povećanje bi bilo do deset posto. Zbog tih informacija koje smo imali pojavili smo se sa zahtjevom da ta sredstva budu izdvojena za modernizaciju rudnika'', rekao je Husić.

Podsjetio je i kako je u sporazumu koji je Sindikat potpisao s Vladom jasno navedeno, odnosno predloženo formiranje fonda, koji podrazumijeva poskupljenje struje za deset posto, a koji bi se, prema sporazumu, punio preko računa električne energije, to jest od svakog kilovat-sata struje jedan pfening bi ulazio u fond od kojeg će se kasnije modernizirati rudnici.

''Od 1. studenog u sporazumu je definiran taj pfening da ide za rudnike, što znači da će sigurno doći do poskupljenja struje. Na sjednici Upravnog odbora Sindikata koja je održana 14. rujna donijeli smo zaključak u kojem je jasno navedeno da sporazum koji smo potpisali s Vladom i zbog kojeg smo zamrznuli štrajk doživljavamo kao ozbiljan i obvezujući i da zahtijevamo potpunu implementaciju od svih potpisnika. To sam napisao premijeru i na vrijeme ga upozorio na moguće posljedice ako sporazum ne zaživi, a to je rudarski bunt. Rudari, bez dana pomjeranja, ako ne budu na računu imali pare, odmrznut će odluku o štrajku'', istaknuo je Husić i naglasio da je početak studenog presudan trenutak za bh. rudnike.

''Sada će se znati hoće li rudnici biti uništeni. A ako se vlast drzne i krenu u taj scenarij, naići će na žestok otpor'', rekao je Husić te istaknuo kako je Elektroprivreda BiH, u skladu s kriterijima i standardima, dostavila plan razvoja i modernizacije rudnika i time ispunila obvezu koju je imala do 30. kolovoza, čime je ostvarena mogućnost utvrđivanja sredstava za tu namjenu.

Kopirati
Drag cursor here to close