Pada Rublja

Rusi traže pomoć države za rate kredita

Gospodarstvo / Flash | 13. 12. 2014. u 11:57 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekih stotinjak Rusa u petak je izašlo na ulice u središtu Moskve tražeći državnu pomoć kako bi mogli otplatiti rate kredita koje su skočile u nebo nakon golemog pada vrijednosti rublja.

Bio je to prvi značajniji prosvjed zbog pada vrijednosti nacionalne valute, koja je ove godine izgubila više od 40 posto vrijednosti u odnosu na američki dolar što je uzrokovalo ne samo rast cijena uvozne robe nego i značajno povećanje rata kredita u stranim valutama koje su se Rusima nudili po vrlo povoljnim kamatnim uvjetima.

Početkom godine tečaj američkog dolara bio je 33 rublja, a u petak je pao na 57 rubalja, prenosi Hina.

"Mi smo ruski državljani. Ne želimo ostati bez krova nad glavom. Ne želimo biti dužni", rekla je Jelena Lebedenko, knjigovotkinja čije su mjesečne rate kredita tijekom sedam godina porasle s 40 tisuća rubalja (4300 kuna) na gotovo 90 tisuća rubalja (9750 kuna).

"Želimo plaćati kredite po tečaju kakav je bio u trenutku kad smo ih uzimali. To moraju srediti vlasti, naša vlada", naglasila je.

Šačica prosvjednika s transparentima "Spasite naše obitelji od tečaja rublja" i "Središnja banka nam je ukrala budućnost" pokušala je prodrijeti do sjedišta Središnje banke Rusije, koju većina Rusa smatra glavnim krivcem za novonastalo stanje, ali su se, nakon poziva snaga reda da se udalje, pridružili većem skupu koji se održavao na obližnjem bulevaru.

Središnja banka, navodi Hina, objavila je da je ukupna vrijednost kredita u stranim valutama 1. studenog iznosila 129 milijardi rubalja, što je zanemarivi dio ukupne mase kredita koja iznosi 7 bilijuna rubalja, naglasivši kako se ne može miješati u odnose između komercijalnih banaka i njihovih klijenata.

Kopirati
Drag cursor here to close