Počinje 13. BEE FEST

Sajam pčelarstva i pčelarske opreme u Sarajevu

Gospodarstvo / Flash | 09. 09. 2015. u 08:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu, 9. rujna početi će Sajam pčelarstva i pčelarske opreme „Bee Fest 2015“, koji se tradicionalno održava na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović u Sarajevu. Ove godine svoju ponudu predstavit će preko 60 pčelara iz BiH i regije.

U okviru teme festivala: „Pčelarstvo kao generator zapošljavanja“ tijekom sajma će biti predstavljen pozitivan primjer kompanije Euro-Maxline, koje djeluje u okviru Fondacije „Snaga volje“. Ova kompanija je u protekloj godine zaposlila vise od 40 ljudi na poslovima proizvodnje košnica. U kratkom periodu postignuta je odlična kvaliteta proizvoda, uz cijene koje su vrlo konkurentne na tržištu. Dalji koraci podrazumijevaju certifikaciju i izvoz, te širenje proizvodnog asortimana.

Bee fest se jako ponosi uspjesima naših pčelara koji imaju izvrsnost kvalitete i uspjeli su da izvezu med. Tri primjera koja zelimo istaknuti su sljedeća:

a) Pčelari iz Konjica izvezli su svoj med u Dansku, čime je otvoren izvoz našeg meda na tržište EU;

b) Japanska firma (Hvala) završava proceduru za izvoz prvih količina meda sa područja Trebinja;Ova kompanija najavila je svoju posjetu Bee festu sa ciljem uspostavljanja poslovne suradnje sa pčelarima iz BiH. Osim ove kompanije organizirane posjete sajmu najavljene su iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

c) Apimed nastavlja sa izvozom meda u Katar. Ovi i drugi slični primjeri potvrđuju vrhunsku kvalitetu našeg meda, a konačno je i dobra sezona omogućila da plasiramo malo veće količine.

U prethodnoj godini USAID/Sida FARMA i organizacija Žene za Žene International organizirale su seriju predavanja za žene koje se bave uzgojem ljekovitog bilja na području Ahmića, Tešnja i Jablanice. U okviru ovih edukacija 40 žena educirano za proizvodnju meda.

Kopirati
Drag cursor here to close