Gospodarska komora

Šantić: Nelikvidnost najveći problem bh. gospodarstva

Gospodarstvo / Flash | 13. 03. 2017. u 08:48 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gospodarstvo Bosne i Hercegovine, poslije globalne recesije, u laganom je oporavku, ocijenio je predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić u razgovoru za Hrvatski medijski servis.

"U 2016. zabilježen je rast obujma industrijske proizvodnje od 4,4 posto. Međutim vanjsko trgovinska bilanca je još uvijek u minusu preko 6,8 milijuna maraka, odnosno, uvoz je na razini 15,8 milijuna maraka, a izvoz 9 milijuna", kazao je Šantić.

Upozorio je kako je strukturu domaćeg BDP-a nepovoljna, jer najveće učešće u BDP-u ima trgovina (13,5 posto), a iznimno je visok udio i javne uprave (9 posto), dok prerađivačka industrija, koja bi trebala biti nositelj bh. gospodarstva, sudjeluje sa samo 11 posto u ukopnom BDP-u.

Kada je u pitanju pad broju nezaposlenih osoba, Šantić kaže kako taj podatak treba uzeti s dozom rezerve.

"Danas imamo oko 510 000 neuposlenih, što je za nekih 6,8 posto manje nego u protekle dvije do tri godine. Međutim, postavlja se pitanje jesu li uistinu kreirana nova radna mjesta i u kojem sektoru ili je ovo, većim dijelom, posljedica ekonomskih migracija u Europsku uniju", kazao je predsjednik Gospodarske komore FBiH.

Govoreći o najvećim problemima bh. gospodarstva, Šantić je istaknuo sporost i nepovezanost državnih institucija te, posebice, nelikvidnost.

"Nelikvidnost bosanskohercegovačkog gospodarstva, odnosno nedostatak novca, jedan je od najvećih problema, zbog čega se plaćanje robe i usluga u velikoj mjeri svelo na oblike kompenzacije koji stimuliraju sivu ekonomiju netransparentnim 'prebijanjem' dugova. Glavni uzroci nelikvidnosti su u općoj financijskoj nedisciplini i pretjeranom uvozu, ali i državi koja, kao najveći potrošač, duguje ogromnu količinu novca", upozorio je Šantić.

Osvrnuo se i na medijske špekulacije o skoroj prodaju javnih telekomunikacijskih operatera u Federaciji BiH, istaknuvši kako ono osobno nije protiv privatizacije, ali da treba procijeniti je li sada dobro vrijeme za to.

"Obiteljsko blago prodaje se posljednje i u velikoj potrebi. Ako vlasnici procijene da je vrijeme velike potrebe, pa ako hoćete i dobrog timinga, te ako postoji vizija dobrog ulaganja sredstava prihodovanih od ovih možebitnih akvizicija u smislu otvaranja novih radnih mjesta u realnom sektoru s brzom, kvalitetnom i dugoročnijom stopom povrata, u tom slučaju sam za. Ako bilo koji od navedenih čimbenika izostaje onda je možda bolje pričekati neko bolje vrijeme", zaključio je predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić.

Kopirati
Drag cursor here to close