Upozorenje stručnjaka

Sarajevo bi sljedeću godinu ili dvije moglo ostati bez pitke vode

Gospodarstvo / Flash | 27. 10. 2015. u 20:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ukoliko se ništa ne uradi na rješavanju problema s pitkom vodom u Sarajevu ovaj grad bi bez vode mogao ostati sljedeću godinu ili dvije, poručeno je sa današnje konferencije za medije Udruženja "FONDEKO", javlja agencija Anadolija.

Profesor i direktor Instituta za hidrotehniku Tarik Kupusović podsjetio je da BiH spada u zemlje s najviše prirodnih resursa i to vlastitih jer se nalazi u najvišim dijelovima Jadranskog i Savskog sliva i ima nadprosječne padaline. Prema njegovim riječima, ozbiljni prisutni problemi s nestašicama pitke vode na slavinama, posebno u Sarajevu, poplavama i često lošim kvalitetom voda, posljedica su lošeg upravljanja vodama, posebno vodovodnim sustavima.

"Vodovodi, odnosno njihove uprave, se moraju ponašati posebno odgovorno prema svojim korisnicima usluga", istakao je Kupusović.

On je rekao da se među osnovnim preporukama za vodovodna poduzeća nalazi da trebaju povećati nivo autonomije i odgovornosti, mjeriti svaku potrošnju vode, smanjiti postotak neobračunate vode, a bitno povećati postotak naplate za izvršene usluge.

Kupusović je naglasio da vodovodima treba pomoći za struktuiranje tarifa jer je voda iz vodovoda monopol i nezamjenljiva.

Kopirati
Drag cursor here to close