MMF

Saudijska Arabija pred bankrotom?!

Gospodarstvo / Flash | 28. 10. 2015. u 09:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

MMF je u nedavnom izvještaju o ekonomiji Saudijske Arabije upozorio da bi ta bliskoistočna zemlja u roku od pet godina mogla – bankrotirati.

U izvještaju se, prenosi N1, navodi da 15 tisuća članova saudijske kraljevske obitelji doslovno kupuje podršku građana, što zahtijeva cijenu barela sirove nafte od 103 dolara, kako bi se samo popunile rupe u proračunu.

Naime, velikoj većini od 30 milijuna stanovnika najbogatije svjetske kraljevine životni standard ovisi o izdašnosti kraljevske obitelji. To je dovelo do situacije da danas mnogi Saudijci nemaju naviku za rad i stjecanje novih vještina i znanja, što će se odraziti u budućnosti.

Od 5,5 milijuna stanovnika koji su zaposleni, tri milijuna rade u državnoj službi. Mali privatni sektor uglavnom zapošljava strance.

MMF navodi da je kralj Salman podijelio narodu 32 milijarde dolara kako bi proslavio vlastitu inauguraciju te da da će financijskom krahu kraljevine doprinijeti i vojni izdaci.

Naime, Saudijska Arabija je u ovoj godini pretekla Rusiju kada je u pitanju vojni proračun. S 80,8 milijardi dolara vojnog proračuna, ispred Saudijske Arabije se nalaze samo SAD i Kina.

Kopirati
Drag cursor here to close