Pokrenuta inicijativa

Sindikat metalaca od Vlade FBiH traži povećanje najniže cijene rada

Gospodarstvo / Flash | 22. 10. 2012. u 09:45 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat metalaca BiH ponovno je pokrenuo inicijativu za povećanje najniže cijene rada u Federaciji BiH.

"Našim aktom zatraženo je od Vlade Federacije BiH donošenje odluke o usklađivanju najniže cijene rada u Federaciji BiH, u skladu s rastom troškova života. Prema službenim podacima Federalnog zavoda za statistiku, evidentno je da su troškovi života od ožujka 2008. do kolovoza 2012. godine povećani za 8,303 posto", navodi se u priopćenju Sindikata metalaca BiH.

Sindikat ističe da je realno povećanje troškova života, ako se posmatraju cijene osnovnih životnih namirnica, električne energije, vode, plina, grijanja, telefona, ogrjeva itd., mnogostruko veće od prikazanog, te predstavlja ogroman udar na kupovnu moć i standard zaposlenika.

"S obzirom na to da veliki broj industrijskih zaposlenika prima najnižu plaću, koja trenutno iznosi oko 361 KM, smatramo neophodnim da Vlada Federacije BiH pokaže minimum odgovornosti i u što kraćem roku donese odluku o povećanju najniže cijene rada, u skladu sa članom 9. stav 1. Općeg kolektivnog ugovora", ističu iz Sindikata metalaca BiH. 

Industrijska proizvodnja u Federaciji BiH u rujnu 2012. manja je za 3,2 posto u odnosu na mjesec ranije, a za 4,8 posto u odnosu na rujan 2011. godine.

Kako navode iz Federalnog zavoda za statistiku, ukupna industrijska proizvodnja u razdoblju siječanj - rujan ove godine u odnosu na isto razdoblje 2011. manja je za 4,8 posto.

U području proizvodnje i opskrba električnom energijom, plinom i vodom manja je za 11 posto, u području vađenja ruda i kamena za 4,5 a u području prerađivačke industrije za 2,7 posto. Industrijska proizvodnja u FBiH u rujnu 2012. u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju iz 2011. godine manja je za 3,7 posto.

 

Kopirati
Drag cursor here to close