diskreditacija sindikata

Sindikati nisu konzultirani o izmjenama Zakona o radu FBiH

Gospodarstvo / Flash | 15. 01. 2016. u 16:07 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, kao jedan od socijalnih partnera, nije konzultiran u vezi s donošenjem izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH, priopćeno je danas iz tog sindikata, piše Fena.

''To je važno naglasiti jer u službenom obrazloženju poteza Vlade FBiH premijer navodi da je taj korak načinjen nakon konzultacija između ostalog i sa sindikatom. Sigurno je da ovakvo iznošenje informacija od premijera Novalića za cilj ima diskreditaciju sindikata i u konačnici njegovo potpuno uništavanje i sklanjanje s društvene scene.

Podsjećamo premijer da je Savez samostalnih sindikata BiH u svojoj 110-godišnjoj povijesti preživio različite udare od onih koji su bili na vlasti u različitim razdobljima. Ne sumnjajte, gospodine premijeru, da ćemo i ovaj put ostati, opstati, sindikalni pokret nećete ugasiti'', citat je iz priopćenja Saveza.

Premijer je, kako se ističe, ovim potezom, po tko zna koji put pokazao i dokazao da "ne uvažava ni ratificirane konvencije Međunarodne organizacije rada, koje su iznad zakona u BiH, niti važeće zakone u FBiH i da za njega socijalni dijalog praktično ne postoji".

''Izgleda da je njegov stav da on jedini treba, može, smije i zna raditi i da je on taj koji treba biti i izvršna i zakonodavna vlast, ali i predstavnik radnika i poslodavaca'', navodi također Savez samostalnih sindikata u priopćenju.

Podsjetimo, Vlada FBiH danas je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu i uputila ga u hitnu parlamentarnu proceduru.

Razlozi su što su tijekom primjene ovog zakona, koji je na snazi od 20.8.2015. godine, u konsultacijama i razgovorima sa instucijama, poslodavcima, sindikatima i svima koji su zaduženi za njegovu primjenu i kontrolu, ustanovljene određene životne i pravne situacije koje iziskuju korekcije u cilju njegove bolje implementacije i kvalitetnijeg poslovnog ambijenta.

Kopirati
Drag cursor here to close