Zajednička tužba

Slovenci s kreditima u ''švicarcu'' spremni ići na Europski sud

Gospodarstvo / Flash | 04. 02. 2015. u 15:58 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenci zaduženi u švicarskim francima spremni su podnijeti zajedničku tužbu protiv komercijalnih banaka koje su takve kredite nudile ako se njihovi zahtjevi budu i dalje "ignorirali", upozorili su u srijedu na konferenciji za novinare u Mariboru članovi udruge "Franak".

Udruga za sada okuplja trećinu od oko 10.000 osoba koje je pogodio velik rast tečaja švicarske valute jer su s bankama ugovorili takve kredite.

"Nismo špekulanti - bili smo prevareni i namjerno obmanuti od banaka. Želimo pravdu i tražimo od banaka i države da nas ne ignoriraju nego da razgovaramo", naveli su Aleš Majcenovič i Alja Pestar, osnivači udruge.

Ako njihovi zahtjevi da se ugovori promijene i da im se olakša vraćanje kredita ne budu uslišani, najavili su zajedničku odštetnu tužbu pred domaćim sudovima, ali i mogućnost da s njome idu na sud EU-a u Luksemburgu, nakon što kod kuće iscrpe sva pravna sredstva.

Udruga od države traži da ukine mogućnost ponude kredita kod kojih kamata i glavnica fluktuiraju prema stranim valutama i da budu dopušteni samo krediti u eurima.

Naveli su da bi za njih najbolje rješenje bilo da se tečaj franka u ugovorima fiksira na onaj iz vremena kad su sklapali kreditne ugovore i da su mnogi upali u nerješive materijalne teškoće jer su im banke kredite u "švicarcima" preporučivale, a pri tome iznosile samo mogućnost manje promjene tečaja, a ne mogućnost da njihove rate budu udvostručene u odnosu na prijašnje stanje.

"Naše su nekretnine pod hipotekom i gube vrijednost, brojni kredite više niti nisu u stanju otplaćivati, prijete nam ovrhe i obiteljske tragedije", kazao je Majcenovič dodavši da sve poprima razmjere "prirodne katastrofe".

Kopirati
Drag cursor here to close