UNO BiH

Snažne mjesečne oscilacije u naplati neizravnih poreza u BiH

Gospodarstvo / Flash | 31. 10. 2012. u 17:16 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavno obilježje tekućih trendova u naplati neizravnih poreza u 2012.godini u Bosni i Hercegovini jesu snažne mjesečne oscilacije.

Nakon rasta prihoda u kolovozu došlo je do pada prihoda, tako da je stopa rasta s 0,9 posto pala na svega 0,05 posto, naglašava se u nanovijem biltenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) i precizira da oscilacijama u naplati najviše doprinose prihodi od trošarina na cigarete i derivate nafte.

Prema preliminarnom izvještaju za razdoblje siječanj - rujan 2012., UNO je naplatio, po odbitku povrata, 3,669.7 mlilijardi KM prihoda od neizravnih poreza.

''Rujan 2012. donio je pad netonaplate prihoda od neizravnih poreza od šest posto, što je kumulativni rast od 0,9 posto na razini od osam mjeseci 2012. svelo na svega 0,05 posto, značajno udaljivši naplatu prihoda od travanjskih projekcija Odjeljenja'', ističu analitičari UIO.

Iako je PDV dominantan prihod u strukturi prihoda od neizravnih poreza, prihodi od trođarina, pogotovo na duhanske proizvode, iz godine u godinu postaju sve značajniji.

Udio prihoda od trošarina na duhan za devet mjeseci 2012. iznosio je 15,3 posto, a na derivate nafte, s uključenom putarinom, 14,1 posto.

Stoga, svaka ozbiljnija oscilacija u ovim prihodima utječe i na ukupne prihode.

Nestabilnost trošarina ima različite uzroke. Kod duhanskih proizvoda ona je rezultat politike malog broja velikih tržišnih sudionika, a kod derivata nafte uglavnom je posljedica zakonskih rješenja koja omogućavaju diferencirano oporezivanje po vrsti derivata i namjeni.

Poređenje s pretkriznom 2008.godinom ukazuje na negativne trendove naplate, ali i na efekte provedenih politika u području neizravnih poreza u području carina i trošarina/putarine.

Kopirati
Drag cursor here to close