Ženski forum za razvoj

Snažne žene transformiraju društvo

Žene koje su do osnivanja Udruženja ''Ruka'' bile prvenstveno domaćice, dobile su priliku ostvariti prihod za sebe i svoju obitelj, neke od njih i prvi put u životu.
Gospodarstvo / Flash | 10. 12. 2021. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konferencija Ženskog foruma za razvoj pod nazivom ''Susreti liderki za razvoj'' održava se 16. prosinca ove godine u Sarajevu u organizaciji projekta ''Žene na izborima u BiH'' kojeg financira Švedska a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP).

Ovaj događaj će okupiti značajan broj liderki iz cijele BiH i predstavlja jedinstvenu priliku da se u javnosti naglasi potreba za osnaživanjem žena, što predstavlja ključni preduslov za aktivizam i uključivanje žena u demokratske procese u društvu.

Bh žene ne odustaju

Brojne sudionice će imati priliku da podijele iskustva i osobne primjere utjecaja žena na ekološku, ekonomsku i socijalnu održivost svojih zajednica, ali i skrenu pažnju na nedostatak institucionalne podrške.

Uprkos svim poteškoćama, žene u bh. društvu ne odustaju i bore se protiv društvene nepravde, nesebično rade za lokalne zajednice i brišu rodne granice. Kako bi se odalo priznanje i predstavile inicijative inspirativnih liderki koje brane vrijednosti humanosti i solidarnosti, ravnopravnosti, različitosti i inkluzije, održivog razvoja i demokratije, na konferenciji će biti uručene nagrade Liderka za razvoj ženama za istaknuti rad u četiri oblasti: transformativno liderstvo, dostojanstven rad, znanje kao pokretač razvoja i ekonomija brige i socijalne inovacije. Upravo ove oblasti predstavljaju i četiri stuba na kojima se bazira djelovanje Ženskog foruma za razvoj.

Jedna od sudionica Konferencije ''Susreti liderki za razvoj'' je i Suada Mujkić, predsjednica udruženja žena ''Ruka'' iz Tešnja. Suada je žena koja je svojim djelovanjem u proteklih deset godina ostvarila vrlo značajan utjecaj na svoju lokalnu zajednicu, te se s punim pravom može nazvati transformativnom liderkom.

Diskriminacija 

Udruženje žena ''Ruka'' osnovano je 2011. godine sa osnovnim ciljevima promocije ženskih prava, poboljšanja položaja žene u lokalnoj zajednici sa naglaskom na socijalno-ekonomski položaj. U godinama koje slijede, ova vrijedna grupa žena predvođena predsjednicom udruženja, hrabro se suočila sa svim izazovima, od kojih kao najveće izdvajaju diskriminaciju, koja na žalost i danas postoji.

''Jedno 'malo' udruženje žena koje se organiziralo u jednoj 'maloj' mjesnoj zajednici, Kaloševići kraj Tešnja, moralo je proći trnovit put kako bi pokazalo i dokazalo da prije svega želi da učini nešto za svoje članice, a onda i za svoju lokalnu zajednicu. Najveći izazov bio je svakako nedostatak institucionalne podrške, ali su nam problem bile i nepoznanice, odnosno neupućenost u procesima vođenja, rada i financiranja udruženja'' naglasila je Suada.

No, odustajanje nije bila opcija ovim ženama, te su u godinama koje slijede vrijedno i kontinuirano radile na stjecanju novih znanja i usavršavanju vještina, te pohađale brojne edukacije. Istovremeno, realizirale su brojne aktivnosti i projekte koji su im omogućili da postanu poduzetnice. Žene koje su do osnivanja Udruženja bile prvenstveno domaćice, dobile su priliku ostvariti prihod za sebe i svoju obitelj, neke od njih i prvi put u životu.

''S ponosom ističemo kako se sedam članica našeg Udruženja bavi plantažiranim uzgojem ljekovitog bilja na dvadeset duluma zemlje i sve su registrirane kao poljoprivredni proizvođači. Također, nekoliko članica se aktivno bave pčelarstvom i posjeduju ukupno dvadeset aktivnih košnica s pčelama, dok se pet članica bavi proizvodnjom povrća. Ovakvi vidljivi rezultati, poput ekonomski osnaženih žena, ali i njihovih obitelji, najbolji su pokazatelj da smo na pravom putu'' ističe Suada.

Nove tehnologije i osvajanje tržišta

Biti i ostati na pravom putu često znači aktivno ići u korak sa vremenom, pratiti i prepoznati promjene i izazove sa kojima se susrećemo, te naći najbolje odgovore na njih. Osobe koje postupaju i djeluju na takav način prepoznajemo kao lidere, a upravo je Suada jedna od takvih osoba. Zahvaljujući njenom vizionarskom pristupu, podrška koju Udruženje pruža članicama se transformirala; početne aktivnosti na izradi suvenira, zamijenile su projektima koji pružaju znanja o novim tehnologijama i njihovoj primjeni u osvajanju tržišta.

Iako je trnovit put iza njih, Suada posebno ističe kako je najveći uspjeh Udruženja žena ''Ruka'' to što su od osnivanja do danas ostale dosljedne svojim ciljevima i stvorile jednu veliku obitelj - obitelj od tridesetak žena koje se međusobno druže, pomažu i poštuju. Uprkos brojnim preprekama koje su ih dočekale odmah po izlasku iz njihove zone komfora, zahvaljujući solidarnosti i udruženom djelovanju, te liderskoj ulozi Suade, ovo udruženje žena svaki korak smatra uspjehom i pobjedom.

Značaj lokalne zajednice

''Danas, deset godina poslije našeg skromnog početka, sretne smo da možemo reći kako je naše Udruženje, zahvaljujući svom predanom radu i aktivnom djelovanju, uspjelo napraviti značajne, konkretne i dugoročne pozitivne promjene u lokalnoj zajednici, što je naročito važno za mlade žene članice i njihov budući rad'' dodaje Suada.

Predstavnice Udruženja žena ''Ruke'' zahvaljujući svojim ispruženim rukama, spremnim za suradnju, danas su članice brojnih radnih grupa i nezaobilazan faktor u društvenom i ekonomskom životu svoje lokalne zajednice, ali i šire regije. Njihova nesebična spremnost da podijele vlastita iskustva, ohrabre i obuče druge žene ne poznaje entitetske granice, što potvrđuje da osnažene žene imaju snagu transformirati ne samo sebe, nego i svoju okolinu.

Kopirati
Drag cursor here to close