Skladište Gazproma u Srbiji

Srbija trenutno jedini opskbljivač BiH plinom

Bosna i Hercegovina ima samo jedan izvor gasa i to je upravo Turski tok. Također, BiH je 100 posto ovisna o ruskom plinu.
Gospodarstvo / Flash | 06. 06. 2024. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 04. do 11. lipnja 2024. godine Bosna i Hercegovina će se opskrbljivati plinom isključivo iz ruskog skladišta u Srbiji, kazao je za CAPITAL Almir Bečarević, stručnjak za energetiku. Naime, zbog radova na održavanju Turskog toka prekinuta je opskrba ovim putem.

''Plin za BiH dolazi iz podzemnog skladišta Gazproma u Srbiji. Ovo je jedina mogućnost kada je Turski tok zatvoren bez obzira na razlog'', dodao je Bečarević.

Tvrdi da je ovo pokazatelj da je koeficijent sigurnosti opskrbe prirodnim plinom BiH jednak nuli kao što je pokazala analiza Energetske zajednice.

Bosna i Hercegovina ima samo jedan izvor gasa i to je upravo Turski tok. Također, BiH je 100 posto ovisna o ruskom plinu.

Pravac kojim je ranije plin ulazio u BiH išao je preko Mađarske. Mađarski FGZS u rujnu 2021. pokrenuo je spor kojim od Federacije BiH potražuje više od 21 milijun dolara zbog kršenja potpisanog ugovora.

''Arbitražni sud je riješio međusobne zahtjeve i naložio Energoinvestu i BH-Gasu da plate FGSZ-u 11.163.698 dolara, kao i kamatu od 3,2 posto godišnje obračunate od 8. listopada 2021., plus 82.000.000 HUF (203.428 eura) troškova'', kazali su iz FGSZ za CAPITAL.

Izvor CAPITAL-a kaže da je iznos kamate, koju FGSZ navodi, trošak od dodatnih 1,94 milijuna KM. Tako su ukupna potraživanja FGSZ porasla na skoro 23 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close