Traženje ulagača

Srpska Kinezima predstavila autoput

Gospodarstvo / Flash | 05. 06. 2015. u 13:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar prometa i veza Republike Srpske Neđo Trninić sudjelovao je danas u Makau, u Kini, u radu posebne konferencije o temi ''Jedan pojas, jedan put i regionalna suradnja na infrastrukturnim projektima'', na kojoj je predstavio projekt izgradnje autoputa Banja Luka - Mliništa.

Trninić je rekao kako se Vlada RS-a, svjesna značaja regionalnog povezivanja, opredijelila za realizaciju projekta izgradnje mreže autoputova u tom bh. entitetu.

''Naročito nam je zanimljiv projekt izgradnje autoputa Banja Luka - Mliništa, koji će dalje ići preko Federacije BiH i Republike Hrvatske do Splita. Pregovori s kineskim partnerima započeli su još 2013. godine, na osnovu njihove samoinicijativne ponude i iskazanog interesa da sudjeluju u izgradnji ove prometnice, koja predstavlja nastavak europskog koridora E 661 Gradiška - Banja Luka, u pravcu juga'', rekao je ministar Trninić, dodajući kako je procijenjena vrijednost prve faze izgradnje ovog autoputa 600 milijuna eura.

Na osnovu preliminarnog sporazuma, kineski partneri će pristupiti izradi studijske i projektne dokumentacije, potrebne za početak završnih pregovora o kreditnom aranžmanu s Exim bankom, dok RS ima obvezu da s 15 posto sudjeluje u sufinanciranju projekta, te da sprovede kompletnu eksproprijaciju na predviđenoj dionici autoputa.

Ministar Trninić i direktor javnog poduzeća Autoputevi Dušan Topić borave u službenoj posjeti Kini, gdje sudjeluju na 6. forumu o financiranju i izgradnji međunarodnih infrastrukturnih projekata, koji se održava u Makau.

Kopirati
Drag cursor here to close