Zemlja koja umire

Stanovnici BiH bi mogli izumrijeti za samo 500 godina

Gospodarstvo / Flash | 14. 09. 2015. u 07:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina za 85 godina imat će tek dva milijuna ljudi na svojoj teritoriji, izračunali su Ujedinjeni narodi, broj stanovnika dramatično se smanjuje, a ova predviđanja ne čude demografe.

Prema procjenama Ujedinjenih naroda, koje su radile opsežnu studiju, trenutnih 3.800.000 stanovnika BiH do 2050. godine past će na svega 3.069.000, što predstavlja i više nego zabrinjavajući pad od skoro 20 posto, pišu Nezavisne novine.

"BiH po svim tendencijama ide k smanjivanju ukupne populacije, no hoće li biti više ili manje od 20 posto u određenom razdpblju, to je upitno. U svakom slučaju, situacija je loša, imamo negativan migracijski saldo, nizak natalitet i povećan mortalitet. Sve to su nepovoljne komponente", naveo je demograf Stevo Pašalić koji je upozorio i na posljedice koje odlazak mladih u inozemstvo imaju po starosnu strukturu u zemlji.

"Pošto su migranti gotovo uvijek pripadnici mlađe populacije, od 20 do 40 godina, njihov odlazak najdirektnije nepovoljno utjrče na starosnu strukturu, tako da, ako nastavimo biti migracijska zemlja, za određeno razdoblje možemo postati zemlja staraca", istaknuo je Pašalić.

Da bi populacijska politika dala rezultate, demografi odavno upozoravaju, potrebno je da bude provođena sistemski dugi niz godina, a jedna od u svijetu poznatih mjera, da bi stanje bilo popravljeno, jeste direktno materijalno davanje kroz, recimo, dječji dodatak, prenose Nezavisne.

Prema ranije objavljenim mračnim predviđanjima o svjetskoj populaciji UN-a, stanovnici BiH mogli bi izumrijeti za samo 500 do 600 godina.

Usporedo s izuzetno lošim stanjem u BiH, svjetska populacija raste 1,18 posto godišnje, odnosno svake godine na svijetu nas je za 83 milijuna više. Prema procjenama UN-a, do 2050. godine na Zemlji će biti 9,7 milijardi stanovnika.
Na prvom mjestu neslavne liste se nalazi Bugarska, koja će s 7.150.000 2050. godine pasti na 5.154.000. Slijede Rumunija, Ukrajina, Moldavija, a od "susjeda" Hrvati se nalaze na devetom mjestu.

Kopirati
Drag cursor here to close