bez rješenja

Štediše Ljubljanske banke najavile prosvjede u Sarajevu

Gospodarstvo / Flash | 17. 07. 2015. u 07:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Devizne štediše iz BiH, čiji je novac raspadom bivše ?ugoslavije ostao zarobljen u Ljubljanskoj banci, nisu zadovoljne planovima Slovenije o isplati stare devizne štednje, te zbog toga za ponedjeljak 20. srpnja najavljuju prosvjede u Sarajevu.

U Udruženju za zaštitu deviznih štediša u BiH potvrdili su da će se okupit se ispred Veleposlanstva Slovenije u BiH, zatim ispred Ureda Vijeća Europe i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH u Sarajevu, kako bi upozorili nadležne institucije na loše rješenje koje je predložila slovenačka vlada, a zbog čega bi mnogi u BiH mogli ostati bez svoje devizne štednje. Također, time žele pokazati i svoje nezadovoljstvo činjenicom da nikad od sudova u BiH, kako kažu, nisu dobili nijednu odluku koja ide u korist štediša, već uvijek ide u korist druge strane.

Naime, Slovenija je u roku koji je istekao danas dostavila Vijeću Europe u Strasbourgu prijedlog zakona kojim je definirano na koji način će biti isplaćen dug štedišama Ljubljanske banke, a nakon što je to naloženo presudom Europskog suda za ljudska prava, koji je presudio u korist štediša iz BiH srpnja prošle godine.
Amila Omersoftić, predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH, rekla je da je Slovenija usvojila i uputila prema Strosbourgu zakon koji regulira model isplate stare devizne štednje.

"Zakon je jako loš po naše štediše i jako smo nezadovoljni, naročito za štediše iz RS. Naime, poslije rata su neki ljudi vršljali po Banjaluci, pravili ugovore sa štedišama, koji su im davali izjave da mogu naplatiti za njih taj novac. Ako neko ima takav ugovor, onda ne može doći do svoje imovine, a taj koji ima takav sklopljen ugovor može", rekla je Omersoftićeva. Istaknula je da su se tim povodom obratili i Ministarstvu finanscja RS da se oglase ili zamole Ministarstvo vanjskih poslova BiH da skrene pažnju na to, kako nešto takvo ne bi prošlo pred Odborom ministara Vijeća Europe.

"Upozorite ljude u RS o tome, da znaju. Mislim da su ti mešetari već tu njihovu štednju naplatili", kazala je Omersoftićeva. Sa druge strane, istaknula je da postoji opasnost i da najveći broj štediša iz FBiH ne naplati svoju štednju.

Inače, ukupan dug Ljubljanske banke prema štedišama u BiH i Hrvatskoj iznosi oko 257 milijuna eura bez kamate, s tim da štedišama u BiH bez kamate duguje preko 250 milijuna tadašnjih maraka, koji će, kako je zakon predvidio, po tečaju iz 1999. godine biti konvertirani u euro, prenosi RTRS.

Kopirati
Drag cursor here to close