Gošće iz Sarajeva

Stočanke predstavile svoje autohtone proizvode

Gospodarstvo / Flash | 04. 04. 2016. u 10:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarajke i Stočanke su proteklog vikenda u gradu na Bregavi uz druženje razmijenile iskustva iz svojih radionica koje se uspješno realiziraju u njihovim udruženjima.

Iz Sarajeva su 87 žena, koje pohađaju edukacije u radionicama veza, slikanja, izradi bižuterije i kaligrafiji u Kulturno-edukacionom centru Konya – Sarajevo, u subotu boravile u Stocu gdje su ih ugostile članice Udruženja "Orhideja".

U prostorijama tog udruženja su prezentirani proizvodi koje izrađuju Stočanke, od suvenira, džemova, sirupa, likera, sapuna, aromatičnih ulja, tinktura i čajeva proizvedenih iz eko uzgoja voća, povrća i hercegovačkog bilja.

Stočanke i Sarajke su se družile u šetnji i razgledanju kulturno-povijesnih znamenitosti koje su ukrašene proljetnim beharom i zelenilom Bregave.

Ugostile su Stočanke u hostelu "Vodopad" koji je vlasništvo Udruženja "Orhideja" na ručku gošće iz Sarajeva gdje su također razgovarale o projektima koje realiziraju.

''Suradnje, razmjena iskustava i upoznavanje bili su sadržaj subotnjeg druženja žena iz dva grada'', kaže za Fenu Nevresa Ahatović, rukovoditeljica Kulturno-edukacijska centra Konya – Sarajevo koja je organizirala putovanje polaznica iz Sarajeva u Stolac.

Jer kako kaže uz stjecanje umjetničkih vještina tijekom tečajeva žene se druže, relaksiraju i odmaraju uživajući u hobiju, a stvaraju se i nova prijateljstva, organiziraju izleti i putovanja izvan Sarajeva, kao što je bilo i ovog vikenda.

Udruženje "Orhideja" realizira projekte kojima je cilj ekonomsko osnaživanje žena koje na taj način doprinose razvoju lokalne zajednice i poboljšanju standarda građana.

Do sada je "Orhideja" uradila preko 100 projekata među kojima je i obnova sportske sale Stolac u suradnji s talijanskim organizacijama sa Sardinije, Norveškim veleposlanstvom u BiH i Sportskim savezom Stolac. Nakon potpune obnove sportsku salu koriste četiri škole i svi sportski klubovi grada Stolac'', kaže Minva Hasić, predsjednica Udruženja "Orhideja" .

Naglašava kako imaju dobru suradnju s Francuskom, posebno Parizom odakle svake godine dolaze volonteri koji sudjeluju u aktivnostima "Orhideje" u Stocu, a jedna od tih akcija je i čišćenje korita Bregave.

Ovih dana aktualan je projekt kojeg od sadnice do gotovog proizvoda – sušene rajčice u maslinovom ulju realiziraju članice "Orhideje".

''Žene će dobiti sadnice rajčice, najmanje 500 komada sadnica, koji će biti ekološki uzgojen te nakon branja osušen i konzerviran u maslinovom ulju'', kaže Hasić i dodaje kako će imati pune ruke posla tijekom predstojeće poljoprivredne i turističke sezone.

Sušena rajčica u maslinovom ulju je vrlo tražen u restoranima u Sarajevu i drugim bh gradovima, kaže predsjednica "Orhideje".

Žene iz Sarajeva i Stoca naglašavaju da aktivizam i profesionalni i kroz hobi te dopunske djelatnosti doprinosi i obitelji i zajednici, od lokalnog do nivoa države BiH. I najbolji je način prevazilaženje za ratne prošlosti koja je i u Sarajevu i Stocu kao i u cijeloj BiH ostavila duboke tragove.

Prije posjete Stocu, žene iz Sarajeva su obišle Počitelj, a u povratku Mostar. Spajanje bh i gradova iz drugih država, u ovom slučaju Stoca, Pariza, Konye, Sarajeva ostvaruje se i kroz ovakav angažman žena.

Kopirati
Drag cursor here to close