Slobodna zona Hercegovina

Svečano otvoren 19. Međunarodni sajam gospodarstva 'Mostar 2016'

Gospodarstvo / Flash | 12. 04. 2016. u 09:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar - 2016., jedna od najznačajnijih gospodarskih manifestacija u regiji, danas je otvorio svoja vrata u Slobodnoj zoni Hercegovina u Mostaru.

Sajam je svečano otvoren u Paviljonu 1.

Na otvaranju Sajma nazočnima se obratila direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, premijer Srbije Aleksandar Vučić te Numan Kurtulmus, zamjenik premijera Vlade Republike Turske – zemlje partnera Sajma, koji će sajam proglasiti otvorenim.

Dalfina Bošnjak, direktorica Sajma gosapodarstvazahvalila se svim nazočnim političarima, gospodarstvenicima i posjetiteljima naglašavajući kako ta činjenica potvrđuje svu opravdanost njihovog truda i zajedničku opredijeljenost za unaprjeđivanje Sajma.

''U sklopu pet sajamskih dana i predstavljanja oko 800 izlagača, bit će upriličene razne manifestacije. Ponosni zbog nastavka organiziranja sajma i raduje nas da nam je ovogodišnja zemlja prijatelj Turska. Turska je zemlja sa snažnim gospodarstvom, trgovinom i velikim istraživačkim mogućnostima. S obzirom da je Turska naša zemlja partner, daje veliki doprinos jačanju suradnje BiH i Turske'', rekla je Bošnjak.

Mostar je most

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, naglasio je kako se sajam održava već 19 godina, te iz godine u godinu raste i povećava ponudu te privlači sve veći broj izlagača i posjetitelja.

''Sajam je postao vodeća manifestacija u ovom dijelu Europe. Sajam je postao brend i ima značaj ne samo za Mostar, nego i za BiH. Kroz sajam kao grad se otvaramo kao investitorima, ali se i sajam daje mogućnost da svoje projekte ovdje realiziraju. Kroz sajam se otvaramo kao grad. Turska nam je ove godine zemlja partner, što samo potvrđuje spremnost prijateljske suradnje i ekonomskih odnosa. Gospodarstvo je prioritet, koji svojim radom stvara pozitivnu klimu'', kaže Bešlić, poručujući ulagačima da se ne boje ulagati, te da se primjerom sajma možete vidjeti da je ovdje budućnost.

''Uz sve probleme koje imamo, iz Mostara šaljemo gospodarsku i političku poruku, kao što mu ime samo kaže Mostar se pokazao da može biti most koji povezuje susjede, mjesto gdje kao malo gdje u BiH žive sva tri naroda. Ovo je dokaz da niti koje su u prošlosti bile pokidane, svakim danom jačaju'', zaključio je Bešlić.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ovaj sajam doživljava posebnim, prvenstveno radi velikog broja izlagača, ali jer je tu Turska kao partner, koja iskazuje potrebu veće ekonomske nazočnosti u regiji.

''Ovaj sam zbog velikog broja državnih zvanica, dokazuje da pitanje ekonomije predstavlja središnje pitanje naše regije. Moramo sve učiniti da bismo razgovarali o sadašnjosti, budućnosti i omogućili bolju trgovinsku suradnju i poslovni ambijent'', kaže Vujanović, dodajući kako je Crna Gora spremna učiniti sve da se bilaterarna suradnja poboljša i postane jeftinija.

BiH i Crna Gora, kaže Vujanović kroz carinsku i inspekcijsku kontrolu ima dobru suradnju razrješavanja prekograničnog kriminala, što je sigurno jedan od pozitivnih primjera međudržavne suradnje.

''Mi smo u Crnoj Gori smo Mostar u bivšoj Jugoslaviji doživljavali simbolom multinacionalnosti, što mu želim i sada i u budućnosti'', zaželio je Vujanović.

Politika daje konačnu odluku

''Ono što je važno je da je BiH za Srbiju treća izvozna destinacija i trgovinski partner, s kojim bilježimo stalni rast trgovinske razmjene. Želimo to unaprijediti u narednom razdoblju, da ne bude samo RS, nego svi dijelovi Bosne i Hercegovine'', rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić kako Srbija najveći potencijal u ekonomskom rastu Srbija ima u regiji.

''Ne stidimo se naše regije, nego se ponosimo što tu pripadamo, odavde ne možemo pobjeći, ali možemo biti bolji. Dat ćemo sve od sebe da očuvamo i unaprijedimo ekonomske odnose i pomjeramo ih unaprijed, a spremi smo razgovarati o ukidanju brojnih barijera. Nema potrebe da kamioni danima stoje na granici, ali politika će dati konačnu odluku, mislim da ćemo s tim svi dobiti. Mi smo svi ovdje na putu EU integracija što će svima nama donijeti dosta dobrog'', kaže Vučić, dodajući da se nada kako će narodi u Mostaru i BiH umjeti opredijeliti se za bolju budućnost, šaljući želje mira, zajedništva i stabilnosti.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u svom govoru je naglasila kako Hrvatska ima posebnu odgovornost prema BiH.

''Ako se geografski pogleda RH drži BiH u zagrljaju. Nas blizina obvezuje na suradnju i potporu. U Hrvatskoj ćete uvijek imati pouzdanog partnera i bliskog prijatelja. RH je prvi trgovinski partner Bosne i Hercegovine i jedan od najvećih ulagača. Sve ono što je povezano u razvoj Republike Hrvatske, pretpostavlja i razvoj BiH, te pretpostavlja jaču suradnju i ulaganje u lokalne zajednice i razvoj trgovine, osim toga Hrvatska pruža potporu BiH na putu u EU. To uključuje posebno potporu Hrvatima za ostvarenje prava konstitutivnosti, ali i bolju budućnost svim narodima u BiH'', rekla je Grabar-Kitarović, dodajući kako joj je iznimno zadovoljstvo što će Hrvatska iduće godine, na jubilarnom 20 sajmu biti zemlja partner.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, rekao je kako je Sajam gospodarstva u Mostaru jedan od najznačajnijih sajmova u BiH, ali i regiji.

Hercegovina uz malo truda može prednjačiti

''Mostar je dugo imao tradiciju grada koji povezuje ljude, te je bio čvorište trgovinske razmjene, drago mi je da ta tradicija živi i danas, te da Mostar okuplja ljude, ulagače, te njegov značaj raste iz godine u godinu raste polako i sigurno. Ovakve manifestacije su dragocjene i šalju pozitivnu poruku'', kazao je Izetbegović dodajući da mu je posebno drago što je ovogodišnja zemlja partner Turska.

''U posljednjim godinama Tursska i BiH imaju super odnos, izvoz se udvostručio i iznosi 35 milijuna KM, a to je tek početak. Ima još prostora za razvoj suradnje, jer suradnja i dalje može rasti u brojnim područjima'', kaže Izetbegović, govoreći kako suradnja Turske i Hercegovine može izuzetno napredovati.

Turizam i poljoprivreda su grane u kojima Hercegovina, uz malo truda može prednjačiti u BiH, ali i regionalno.

''BiH je predala aplikaciju za članstvo u EU, usprkos svim razlikama u prošlosti imali smo snage prepoznati zajedničku budućnost. Valuta je stabilna, regulativa pogodna investicijama, imamo velik energetski i turistički potencijal i mlade i obrazovane ljude koji su obrazovani i spremni da rade. Dobro je da smo svi u regiji spremni jedni drugima pomagati. BiH može bolje što su dokazale promjene na kojima smo se obvezali za dijalog'', zaključio je Izetbegović.

Numan Kurtulmus, zamjenik premijera Vlade Republike Turske – zemlje partnera Sajma službeno je otvorio sajam, uz riječi da je izuzetno sretan što je Turska zemlja partner, želeći uspjeh svim gospodarstvenicima iz BiH i regije.

''Kada sam došao u Mostar, nisam mogao otići ravno u hotel već sam proveo neko vrijeme u gradu. Jutros nisam mogao doći na sajam, a da prvo nisam prošao Starim mostom. Neću valjda ja Mostarcima govoriti o njihovom mostu, ali moram reći da građevine mogu spajati, ali i razdvajati. Imamo u ne tako davnoj povijesti primjere kada su zidovi bili zidovi srama i razdvajali ljude poput berlinskog, ali imamo mostove koji spajaju ljude, poput mostarskog. Ovaj most spaja ljude različitih vjerskih, etničkih i drugih osobina, ali i daje jednu veliku poruku tolerancije suživota i mira'', rekao je Kurtulmus dodajući kako se nada da se taj most nikad do sudnjeg dana neće srušiti kako bi ostao simbol koji će spajati ljude.

Dobri odnosi

''BiH i Turska imaju u svim aspektima jako dobre odnose i svake godine odnosi se još malo poboljšavaju. Naš zajednički stav je da ove odnose u svim poljima poboljšamo. Moram reći da nije naša želja da imamo i razvijamo dobre odnose samo s BiH, mi želimo imati dobre odnose sa svim drugim zemljama u regiji. Želimo imati najbolje moguće odnose na svim poljima u cijeloj regiji. Jer narodi Balkana dijele istu sudbinu, previše smo slični, imali smo u prošlosti i ružne dane i vrijeme je da imamo svijetlu budućnost zajedno'', zaključio je Kurtulmus.

Nakon otvorenja Sajma, visoka izaslanstva će obići sajamski izložbeni prostor.

Na ovogodišnjem, devetnaestom po redu sajmu, na oko 30.000 četvornih metara zatvorenog i otvorenog prostora predstavit će se izlagači iz 24 zemlje, a očekuje se da bi Sajam, za njegova trajanja, moglo posjetiti oko 50.000 ljudi.

Uz opću sajamsku manifestaciju, na kojoj će biti predstavljene sve grane gospodarstva, održat će se i tradicionalne podsajamske manifestacije Sajam turizma, Sajam knjige i grafičke industrije i Sajam informacijskih tehnologija.

Mostarski sajam, u suradnji sa svojim partnerima, organizira i niz konferencija, okruglih stolova i radionica na temu obnovljivih izvora energije, izgradnje hidrocentrala, turizma i zaštite okoliša, razvoja gospodarstva, ulaganjima u BiH, izvozu i uvozu.

Također, u sklopu Sajma turizma bit će predstavljena domaća i regionalna vinarska proizvodnja, autohtona hercegovačka te slavonska kuhinja i dodijeljene nagrade najboljim vinima.

Kopirati
Drag cursor here to close