Krađa iz proračuna Budve

Svetozar Marović priznao tužiteljima milijunsku prevaru

Gospodarstvo / Flash | 10. 03. 2017. u 08:48 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Specijalno državno tužiteljstvo Crne Gore objavilo je sporazum o priznanju krivice sa bivšim dužnosnikom vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozarom Marovićem, koji je priznao da je zloupotrijebio službeni položaj i oštetio budvansku općinu za milijunske iznose.

Marović je priznao da je 2006. godine u Budvi, radi sticanja nezakonite dobiti ili moći, organizirao kriminalnu grupu čiji je svaki pripadnik imao unaprijed određeni zadatak i ulogu, navodi se u sporazumu objavljenom na stranici Specijalnog tužiteljstva.

Članovi te grupe postali su Rajko Kuljača i optuženi Lazar Rađenović, Aleksandar Tičić, Dragan Marović, vlasnik poduzeća "Trade Unique" Mirko Latinović, vlasnik poduzeća "Gugi Commerce" Branislav Savić, izvršni direktor firme " Gugi Commerce" Dragoljub Milovanović, Miloš Vujović, Miloš Marović i Stevica Dragović, Igor Trnski, izvršni direktor " Trade Uniquea" Goran Bojanić, Novak Klisić, Mirjana Marović.

Kuljača je, koristeći dužnost predsjednika općine Budva, prema Marovićevim instrukcijama donosio odluke o javnim nabavkama i prodaji državnog zemljišta.

Tajnik Tajništva za investicije Dragan Marović sudjelovao je u donošenju odluka koje se tiču raspolaganjem imovinom budvanske općine, a Latinović je bio zadužen za sačinjavanje i potpisivanje dokumentacije i omogućavao je ispunjenje kriminalnog plana.

Vlasnik preduzeća "Gugi Commerce" Branislav Savić davao je naloge odgovornim osobama u poduzeću da zaključuju aneks ugovore i podnose zahtjeve općini Budva za plaćanje.

Optuženi izvršni direktor "Gugi Commerce" Dragoljub Milovanović sačinjavao je i potpisivao aneks ugovore i podnosio zahtjeve budvanskoj općini.

Marović je priznao da je od druge polovice 2006. do kraja 2010. godine u Budvi potaknuo Kuljaču i Rađenovića da pribave imovinsku korist "Gugi Commerce", da izgrade plato na Jazu bez postupka javnih nabavki, u čemu su mu pomogli Savić i Milovanović, javlja Srna.

U svibnju 2007. godine zaključili su ugovor o zakupu neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta. U tim poslovima poduzeću "Gugi Commerce" pribavljeno je 2.739.218 eura imovinske koristi.

Marović je priznao da je općinu Budva oštetio prilikom izgradnje poslovnog centra "TQ Plaza" od travnja 2007. do prosinca 2010. godine.

U sporazumu se navodi da je Marović od maja 2008. godine do kraja prosinca 2010. godine oštetio budvansku općinu da bi omogućio protuzakonitu dobit poduzećima "AMD Budva" i preduzeću "Properti Montenegro".

Marović će zbog ovih kaznenih djela u zatvoru provesti dvije godine i platiti 50.000 eura kazne.

On je priznao i da je bio na čelu kriminalne organizacije koja je državni proračun oštetila prilikom gradnje Bulevara u Budvi, puta u selu Krapina i predmetima "Copyright i property investment".

Za to će morati provesti 10 mjeseci u zatvoru, platiti 50.000 eura kazne i vrati 1.096.000 eura državi.

Kopirati
Drag cursor here to close