rastrošni smo

Svjetska banka tvrdi - Novalić je bio u pravu

Gospodarstvo / Flash | 22. 01. 2016. u 13:00 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se u švicarskom Davosu održava Svjetski ekonomski forum, u Sarajevu je predstavljen izvještaj o konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma za 2015 - 2016, prema kojem je BiH na 111. mjestu od 140 zemalja svijeta, koje su uključene u ovo istraživanje, piše Oslobođenje.

Ovo je najlošija pozicija BiH do sada. Prošle godine nije nikako bila uključena u ovaj izvještaj, dok je prije toga bila na 87. i 88. mjestu.

U Akademiji znanosti i umjetnosti BiH, koja je zajedno s Ekonomskim fakultetom u Sarajevu organizirala okrugli stol o temi Izvještaj o konkurentnosti: Refleksije na reformsku agendu, Svjetska banka je prezentirala temeljitu dijagnostičku studiju za BiH.

Prevelika potrošnja

"BiH je, nažalost, ekonomija koja nije uravnotežena stoga što je uvoz prevelik, izvoz premali, potrošnja prevelika, proizvodnja premala, posebno je prevelik javni sektor, a premal privatni", kazao je vodeći ekonomist Svjetske banke za trgovinu i kompetitivnost zemalja zapadnog Balkana Wolfgang Fengler.

''Ukoliko bi BiH, kao i ostale europske zemlje, ponovo uravnotežila ekonomiju, ojačala privatni sektor, posebno njegov dio koji se može bolje integrirati sa susjedima i svjetskim tržištem u cjelini, onda bi mogla postati jednako bogata kao i ostatak Europe'', smatra Fengler.

Fengler je naglasio da Svjetska banka ostaje i dalje snažno i aktivno uključena u BiH, te da je njihov odbor direktora odobrio novu strategiju u prosincu 2015. godine.

''U okviru te strategije BiH ćemo staviti na raspolaganje 750 milijuna dolara u razdoblju od narednih pet godina, i ta će se sredstva koristiti za pružanje podrške socijalnoj i ekonomskoj transformaciji BiH'', kazao je.

Reformska agenda, dobar plan....

Šef Ureda Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Francisco J. Parodi naglasio je da je Reformska agenda dobar plan, ali da je to još samo plan.

''Stoga vlade i vlasti trebaju početi s provođenjem tog plana. Važno je fokusirati se na kvalitetu, a ne na kvantitetu mjera'', kazao je Parodi, dodajući da građani BiH zaslužuju djelotvorno provođenje mjera od vlasti da bi ubrzali rast i kreirali više radnih mjesta, piše Fena.

Poručio je da je MMF tu spreman pomoći.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Željko Šain je naglasio da BiH ima pozitivne ocjene u oblasti osnovnog obrazovanja i oblasti zdravstva, ali samo zato što u BiH nema nekih bolesti koje nisu specifične za ovo podneblje. BiH, istaknuo je, generalno ima problema, i tu su na prvom mjestu korupcija, rad vladinih organa, birokratizacija te spori poslovni procesi.

Kopirati
Drag cursor here to close