Kreću natječaji

Talijani daju milijun eura za obnovu nakon poplava

Gospodarstvo / Flash | 04. 06. 2015. u 10:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Druga faza projekta pomoći poplavljenim područjima u BiH, koja je odobrena od Talijanske kooperacije, čija je vrijednost milijun eura, a namijenjena je socio-ekonomskom oporavku najpogođenijih područja u prošlogodišnjim poplavama predstavljena je danas u Sarajevu.

Projekt će, uz podršku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstva civilnih poslova BiH biti implementiran u općinama: Derventa, Maglaj, Orašje, Sanski Most, Srebrenica i Zvornik.

Kako je danas rečeno, s fokusom na najranjivijim kategorijama, projekt će imati za korisnike otprilike 90 preduzeća s više od 300 zaposlenih i 1.100 obitelji poljoprivrednika. Uključivat će, također, akcije u smislu podrške za 11 veterinarskih stanica kao i nekoliko infrastrukturnih intervencija u funkciji obnove ekonomskih djelatnosti i društvenog života u involviranim općinama.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je kazao da se radi o značajnom projektu nakon prošlogodišnjih katastrofalnih poplava u BiH.

''Imali smo slične prilike za značajnu pomoć i podršku koja je pružena BiH, ali rijetko podršku malim zajednicama, malim biznisima, obiteljskim firmama kao što je to ovdje slučaj, podrška u šest lokalnih zajednica u BiH, u oba entiteta'', kazao je Šarović.

Naveo je da je vjerojatno slična podrška potrebna i nekim drugim zajednicama, ali u ovoj fazi odabrano je ovih šest općina. Zahvalio je talijanskoj vladi na ovoj podršci.

Veleposlanik Republike Italije u BiH Ruggero Corrias je podsjetio da je prije godinu dana, nakon poplava u BiH, Italija pomogla šaljući svoje ljude iz civilne zaštite Italije, ali i financijska sredstva putem Crvenog križa i Svjetske zdravstvene organizacije.

''Ali, nakon te situacije hitnosti i nakon obnove koju su odmah nakon poplava izvršile velike organizacije kao što su EU i UNDP, obilazeći ugrožena područja shvatili smo da je mnogo poljoprivrednika, stočara i obitelji bilo pogođeno poplavama i da su ostali bez posla'', kazao je veleposlanik Corrias.

Dodao je da su identificirali mala poduzeća i obitelji i pokušali su pomoći njima "kako bi ponovo imali čime da se bave i od čega da žive".

Naveo je da projekt iznosi milijun eura, a implementacija će trajati 15 mjeseci, započinjući odmah.

''Okončali smo administrativne pripreme i ovih dana ćemo početi objavljivati konkurse'', kazao je veleposlanik Corrias.

Kopirati
Drag cursor here to close