Ekonomski napredak

Topić-Del Vechio: Važno je nastaviti razvijati što bolje odnose Hrvatske i BiH

Gospodarstvo / Flash | 19. 03. 2015. u 11:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franjo Topić, zajedno s dopredsjednicom za kulturu Kristinom Milić i tajnikom Vedranom Koturić, posjetio je nove prostorije Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH i susreo se s veleposlanikom Ivanom del Vechiom i suradnicima.

Kako je priopćeno iz HKD "Napredak", Del Vechio je pokazao nove prostorije Veleposlanstva i konzularnog ureda Hrvatske, te upoznao goste s osobljem.

Topić je poželio Del Vechiu uspješan rad u novim prostorijama, nakon čega je održan razgovor o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, te EU integracijama i napretku BiH na tom planu.

Predsjednik Topić je istaknuo važnost ostanka Hrvata u BiH, kao i izgradnje suživota s ostalim, i naglasio značenje otvaranja novih radnih mjesta i ekonomskog napretka.

U razgovoru je naglašeno da je bitno važno razvijati što bolje odnose Hrvatske i BiH.

Kako je 18. ožujka 1994. potpisan Washingtonski sporazum to se razgovaralo o njegovu sadržaju.

Topić je istaknuo i ulogu Napretka pri utemeljenju Hrvatskog koordinacijskog odbora 1993., a koji je bio organizator Sabora Hrvata BiH u Sarajevu 6. veljače 1994.

Taj je Sabor pomagao da se zaustavi sukob Armije BiH i HVO, a njegovi zaključci su, prema riječima tadašnjeg američkog veleposlanika u Zagrebu, Galbraitha, bili podloga za Washingtonski sporazum.

Sabor je predlagao da se BiH uredi na osnovi deset provincija/županija (tri hrvatske, tri srpske i tri bošnjačke) i Sarajevo kao distrikt.

Del Vechio je istaknuo da rješenje, odnosno konsenzus, može biti samo produkt unutarnjeg dogovora, a nikako nametnut iz vana.

Sugovornici su se suglasili da bi trebalo reformirati cijelu BiH da bude pravednija, funkcionalnija i jeftinija.

Razgovaralo se i o radu Napretka i njegovu značenju za BiH, kao i za Hrvatsku.

Veleposlanik je dao podršku radu Napretka bez kojeg bi kulturni život BiH bio puno siromašniji, priopćeno je iz Press službe HKD "Napredak"

Kopirati
Drag cursor here to close