Kapadocija

Turska: Na konjima kroz vulkanske doline Kapadocije

Gospodarstvo / Flash | 17. 08. 2015. u 07:00 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Domaćim i stranim turistima koji se žele udaljiti od stresnog života, u Kapadociji, u središnjoj Turskoj, nudi se mogućnost da kroz vulkanske doline, nastale prije nekoliko milijuna godina, i, jašući konje, izbliza vide crkve koje su uklesane u stijenama.

Na 200 kilometara sjeveroistočno od Ankare, glavnog grada Turske, nalazi se oblast Kapadocija, veličanstveni kompleks čudnovate ljepote, nastao u 6. stoljeću pr. Kr., bijelom kamenu, odnosno bijelom vulkanskom pepelu, znanom kao tuf, koji se stoljećima, uz pomoć vode i vjetra, mijenjao i postao ono što je danas – čudo prirode.

Kad su rijeke, kiša i vjetar počeli nagrizati meki tuf, počeli su se stvarati kanjoni. S vremenom su neke litice koje su se uzdizale iznad tih kanjona erodirale u mnoštvo kamenih stupova i tako krajolik uljepšale skulpturama kakvih nema nigdje drugdje na Zemlji.

Neki su stupovi puni šupljina tako da nalikuju pčelinjem saću. Stanovnici tog područja isklesali su prostorije u tim mekim stijenama i proširivali ih kako im se obitelj povećavala. U ovim je kućama ljeti hladno, a zimi toplo.

Najpoznatiji podzemni grad je Derinkuju, napravljen iz 8 razina, koji doseže čak do 85m ispod zemlje. Sam pogled na ove neobične strukture ostavlja dojam nečeg magijskog i mističnog.

Najbolji način da osjetite autentičnost ovog mjesta je da odsjednete u nekom od hotela u stijeni. Ukoliko želite obilazak Kapadocije učiniti maksimalno zanimljivim možete je razgledati tako što ćete unajmiti bicikl, letjeti balonom ili jahati konja.

Jedan od najpoznatijih gradova Kapadocije je Goreme. U glavnoj ulici naići ćete na restorane sa divnim terasama i prodavaonice suvenira, a na 2km od centra nalazi se muzej na otvorenom u kojemu se mogu vidjeti na tisuće veličanstvenih stijena u koje su uklesane crkve i manastiri.

U Kapadociji se nalazi i najduža rijeka u Turskoj, Crvena rijeka. Krajolici koje ćete ovdje upoznati ostaju u sjećanju cijeli život.

Kopirati
Drag cursor here to close