Krešić

Tužbe za vodnu naknadu ubijaju Elektroprivredu HZHB

Gospodarstvo / Flash | 19. 06. 2015. u 09:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Naši političari pričaju o rasterećenju gospodarstva, a ja kažem da oni možda misle da mi nismo gospodarstvo jer je u našem nazivu privreda. Opterećenje Elektroprivrede ovakvim parafiskalnim nametima je opterećenje gospodarstva i privrede, institucija i svekolikog puka, koji su puno veći od fiskalnih nameta bar što se tiče Elektroprivrede HZHB jer ima samo hidro-energiju'', rekao je generalni direktor Elektroprivrde HZ HB Nikola krešić na konferenciji za medije na temu naknada za korištenje voda za proizvodnju.

Istaknuo je kako oni koji donose zakone po ovoj problematici kao i načelnici općina koji koje primaju naknadu za korištenje vodnih resursa imaju za cilj doslovno uništenje Elektroprivrede kojoj je na čelu.

Tako je Općina Čapljina podnijela tužbu u iznosu od 17.417.147,04 KM, Općina Neum u iznosu od 5.157.566,60 KM, a Općina Ravno 4.907.328,20 KM s pripadajućim zateznim kamatama kao razliku spomenute naknade.

Krešić je naveo kako je Općina Jajce podnijela tužbu u iznosu od 3.736.546,70 KM sa zakonskim zateznim kamatama te da je ukupan iznos spomenutih tužbi 38.667.623,82 KM.

Povod za održavanje konferencije je povlačenje Zahtjeva za ocjenu ustavnosti spornoga Zakona o vodama HNŽ pred Ustavnim sudom Federacije BiH, od strane premijera Vlade Federacije BiH Fadila Novalića.

Navedeni Zakon o vodama na ocjenu ustavnosti je prošle godine uputio tadašnji premijer Nermin Nikšić.

Što se tiče mogućnosti da federalna Vlada smijeni upravu poduzeća, Krešić kaže kako Vlada ima pravo smijeniti upravu, ali da će onda tražiti pravnu osporenje takve odluke.

Istaknuo je kako mostarski Aluminij ''malo kasni' s plaćanjem redovnih računa, ali i da je ova uprava Elektroprivrede HZHB spasila Aluminij.

''Alumunij ima šansu da preživi'', rekao je Krešić i istaknuo da je Aluminij ugašen kad je kad je bio dužan 130 milijuna KM ''nikada se više ne bi upalio''.

Kopirati
Drag cursor here to close