Poslovanje pod lupom

Tužiteljstvo provjerava poslovanje Izvozno-kreditne agencije

Gospodarstvo / Flash | 21. 03. 2016. u 07:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) zaprimila je prošle godine kaznenu prijavu protiv Izvozno-kreditne agencije BiH (IGA) i odgovornih osoba u toj bh. instituciji, zbog navodne zloupotrebe službenog položaja, zloupotrebe u gospodarstvu i prevare, pišu Nezavisne novine.

Iz SIPA je rečeno da je, u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku BiH, prijava s prilozima dostavljena Tužiteljstvu BiH na ocjenu i dalje postupanje.

Iz Tužiteljstva BiH su rekli kako ne mogu davati nikakve komentare na ovakve vrste pitanja.

Naime, IGA BiH se, zbog prevelike izloženosti prema klijentima, a posebno prema Fabrici cijevi "Unis" iz Dervente, nalazi u teškom financijskom stanju i kao jedini izlaz iz ove situacije predlaže se gašenje ili dokapitalizacija ove državne institucije.

To je predložila Tehnička misija Svjetske banke, koja je pružila pomoć u procjeni stanja i predlaganju više opcija mogućih rješenja za restrukturiranje ove agencije.

Sve to navedeno je u informaciji o ocjeni stanja u IGA BiH, koju je sačinio Upravni odbor te agencije, a koju je razmatrala i Komisija za valjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ta komisija je zadužila Savjet ministara i UO IGA BiH da s osnivačima, BiH i entitetima, odaberu jednu od opcija u vezi sa budućnošću ove agencije. U informaciji je navedeno da izabrana opcija ne treba imati fiskalni utjecaj na proračune države i entiteta.

Kopirati
Drag cursor here to close